< Terug naar overzicht

Excellent projectportfoliomanagement

Auteurs:Weyns Leo Ceulemans Lea
Uitgever:Kluwer, 168 blz.
ISBN:90 4650 679 7
Prijs:€48.00
[p]Iedereen is voortdurend druk bezig. Niemand heeft tijd. Maar zijn we wel met de juiste zaken bezig? [/p]

“Door de geweldige marktdruk en de globalisering wordt business as usual steeds moeilijker. Bedrijven zullen hun strategische doelstellingen anders moeten verwezenlijken. Het zuiver departementaal denken is voorbijgestreefd. Meer dan ooit is een intense samenwerking van medewerkers uit diverse afdelingen noodzakelijk om op een kwalitatieve wijze de wensen en behoeften van klanten in te vullen. Organisaties worden portfolio’s van projecten.” Dat schrijven Leo Weyns en Lea Ceulemans in het voorwoord van hun onlangs verschenen boek ‘Excellent projectportfoliomanagement’. Ze geven aan dat bedrijven voor een groot aantal uitdagingen staan en dat een bedrijf zodoende steeds in de weer is met verschillende projecten en programma’s om de bedrijfsdoelstellingen te halen. Bij het beheren van een dergelijke portefeuille van projecten bieden de auteurs hun hulp aan.

Veel organisaties voeren met een pak goede wil en veel energie op projectmatige wijze veranderingen door, maar Weyns en Ceulemans stellen vast dat organisaties nagenoeg geen energie (geld, mensen, middelen) besteden aan de vraag of wel de juiste veranderingen (projecten) doorgevoerd worden. Vaak is onduidelijk welke consequenties bepaalde ingrepen hebben voor andere lopende projecten en wat de bijhorende risico’s zijn. Veel organisaties worstelen dan ook met de vraag hoe het moet. Het beheren van een projectportfolio is volgens de auteurs een kunst en projectportfoliomanagement is de te hanteren strategie. Geen geïsoleerde projectwerking meer, maar een veralgemeend gebruik van projectmanagement.

Projectportfoliomanagement wordt gedefinieerd als “het gecentraliseerde beheer van één of meerdere projectportfolio’s en omhelst het identificeren, prioritiseren, autoriseren, beheren en controleren  van projecten en programma’s tot het realiseren van de bedrijfsdoelstellingen.” Anders gezegd: zowel de dingen goed doen als de juiste dingen doen.

Naast het managen van een projectportfolio behandelt dit boek ook het inrichten, de werking en de evaluatie van een expertisecentrum, namelijk het projectportfolioservicecenter (PPSC).

Voorts vindt u concrete tips bij het kiezen van het juiste instrument om uw portfolio samen te stellen, te beheren en op te volgen, evenals enkele cases die inzicht verschaffen in de manier waarop andere bedrijven het projectmanagement aanpakken.

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen