< Terug naar overzicht

Dienend leidinggeven

Auteurs:Roeland Broeckaert
Uitgever:LannooCampus, 168 blz.
ISBN:97894 014 21270
Prijs:€19.99
Roeland Broeckaert brengt een praktijkgerichte leidraad om 'dienend leiderschap' correct toe te passen.

Hoe plat je een pannenkoek ook maakt, hij heeft altijd twee kanten. Met die uitdrukking wijst Roeland Broeckaert op de moeilijke vraag of succesvol leidinggeven schuilt in de kennis van allerhande modellen of louter in de innerlijke houding van de leidinggevende. In plaats van meteen een robuuste stelling in te nemen, verkent de consultant in ‘Dienend leidinggeven’ beide facetten. Zijn titel impliceert dat hij dan toch kiest voor een model, maar hij noemt zijn boek liever een leidraad, “want ik ga uit van de aanname dat leidinggeven een complexe opdracht is waar veel uiterlijke, maar ook veel innerlijke processen in constante dialoog zijn met de omgeving.”

Broeckaert vergelijkt dienend leidinggeven met een ouder die zijn kind leert fietsen. Dan ga je immers vanzelf op zoek naar de “perfecte balans tussen leiden en dienen, tussen begrenzen en ruimte geven, tussen normen stellen en zelf laten ontdekken.” ‘Dienend’ is in dit concept echter geen synoniem van ‘soft’. De ontwikkeling van de medewerkers en de behoeften van het team staan weliswaar centraal, maar je handelt met het oog op de doelstellingen van de organisatie.

Met dat doel in het vizier bespreekt de auteur achtereenvolgens de vier managementstijlen, vijf leiderschapskenmerken en zes coachingvaardigheden die bijdragen aan de effectiviteit van dienend leidinggeven. Veeleer dan een groots nieuw model bijeen te timmeren, brengt Broeckaert diverse modellen en cases bij elkaar. Hij brengt structuur in de verspreide ideeën, zodat er een nuttige, praktijkgerichte synthese van dienend leidinggeven ontstaat.

 


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen