< Terug naar overzicht

De weg omhoog

Auteurs:Martin Bons
Uitgever:Thomas Rap, 207 blz.
ISBN:97894 004 01501
Prijs:€16.90
In 'De weg omhoog' gebruikt Martin Bons het relaas van een poging om de mythische Alpe d’Huez op te fietsen om de problemen aan te kaarten van arbeiderskinderen die carrière maken.

Ogenschijnlijk draait alles in ‘De weg omhoog’ rond de poging van de Nederlandse journalist Martin Bons (1963) om de mythische Alpe d’Huez op te fietsen in minder dan een uur. Die actie is wel degelijk essentieel in dit boek en wordt detailrijk beschreven, maar is tegelijkertijd een metafoor voor een andere strijd die Bons gevoerd heeft om ‘omhoog’ te geraken: hij zet uiteen hoe moeilijk het is voor arbeiderskinderen om sociaal te klimmen.

“Stijgen op de maatschappelijke ladder is een conflictmatig, ambivalent en vervreemdend gebeuren”, zo citeert hij socioloog Mick Matthys, die zelf uit een Vlaams arbeidersgezin kwam, afstudeerde aan de KU Leuven en een academische carrière uitbouwde in Utrecht en Amsterdam. In zijn onderzoek naar topfuncties ontdekte hij dat de carrière altijd moeizamer verlopen was als de toppers een arbeidersachtergrond hadden.

Om te beginnen, ontbreekt het nodige netwerk. Daarnaast valt vooral de onwennigheid op, zelfs een restaurantbezoek stemt nerveus. Dan is er nog het gevoel je familie in de steek te hebben gelaten. “Was ik ook onderdeel geworden van de andere wereld? Was ik ook weggeleden van mijn oude wereld?”

Ook leidinggeven is niet vanzelfsprekend. “Arbeiderskinderen zijn niet gewend om de leiding te nemen. Ze hebben het nooit geleerd”, citeert hij nogmaals Matthys. “Dat klopt. Er wordt in arbeiderskringen zelfs een beetje lacherig over gedaan”, merkt Bons op. Tegelijkertijd wijst hij op een beruchte uitzondering: wielrenner Lance Armstrong. Zo belandt hij weer op Alpe d’Huez. Een verrassend boek.

 


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen