< Terug naar overzicht

De mens, de robot, de arbeid

Auteurs:Gilbert De Swert
Uitgever:Epo, 229 blz.
ISBN:97894 6267 0709
Prijs:€19.90
Robotisering, automatisering en digitalisering maken in snel tempo een enorme vooruitgang mogelijk. Die evolutie dreigt echter ook ontzettend veel jobs overbodig te maken. Gilbert De Swert wikt en weegt. Wat komt er op ons af? En hoe gaan we om met de gevolgen? Creëert die trend ook nieuwe kansen?

“Een algoritme wil jouw job”, titelde Bloomberg Markets Magazine onlangs. Door de automatisering kunnen alleen al in de bank- en beleggingswereld meer dan 1,8 miljoen werknemers hun job verliezen binnen de 10 jaar. Zelfs bij de statige State Street Bank in Boston wordt één op de vijf jobs weggeautomatiseerd tegen 2020. Die vooruitzichten maken ‘De mens, de robot, de arbeid’ van Gilbert De Swert (voormalig hoofd van de ACV-studiedienst) even concreet als dichtbij.

De voorbeelden leren ons meteen ook dat we bij de robotisering van werk niet alleen moeten denken aan de tastbare robots in de productiehallen, maar ook aan algoritmen, digitalisering en artificiële intelligentie in de meest diverse sectoren – van repetitieve administratieve handelingen tot de meest gesofisticeerde analyses in research of geneeskunde.

Kortom, wat we gisteren nog als sciencefiction zagen, bedreigt nu talloze jobs. Toch is De Swert geen technofoob. Finaal zal lang niet alle werk geautomatiseerd kunnen worden. Ondanks opdoffers als ING, merken we dat het lang niet zo snel of algemeen verloopt als weleens geopperd wordt. Dat geldt ook voor de normale arbeidsbetrekking, die nog altijd opgaat voor 8 op de 10 Belgen.

Laten we van de gelegenheid gebruikmaken om werk resoluut te herbekijken, stelt De Swert voor. Dankzij de productiviteitswinst uit technologie kan er zelfs gedacht worden aan minder lang werken in plaats van ons te laten meeslepen door de huidige ‘langer werken’-mantra. Bovendien moet er meer ruimte komen voor voortdurende opleiding. De inzetbaarheid of employability wordt cruciaal.

 


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen