< Terug naar overzicht

De marshmallow-test

Auteurs:Walter Mischel
Uitgever:Nieuwezijds, 284 blz.
ISBN:97890 5712 3856
Prijs:€19.95
Discipline kan je leren. Zo luidt één van de belangrijkste conclusies uit een terugblik op de beruchte marshmallow-test.

In de jaren 1960 schotelden de psycholoog Walter Mischel en zijn team kleuters uit de Bing Nursery School bij de campus van Stanford University een keuze voor. Ze werden naar een kamer gebracht, waar ze een marshmallow kregen. Als de vier- en vijfjarigen konden wachten om het snoepje op te eten tot de onderzoeker na zo’n 20 minuten (ontzettend lang voor een kleuter) terugkeerde, dan kregen ze twee marshmallows.

De vervolgonderzoeken op latere leeftijden maakten de test spraakmakend. Kleuters die de verleiding wisten te weerstaan, bleken later in vele opzichten succesvoller dan de andere. Hoe meer seconden ze konden wachten, hoe beter ze scoorden in hun latere toegangsexamens. De geduldigen hadden later ook een lagere body mass index, meer gevoel voor eigenwaarde en waren veel stressbestendiger.

De proef staat bekend als de marshmallow-test, maar is uitgevoerd met tal van andere beloningen en ook in andere landen. Ondertussen is Walter Mischel 85 jaar, maar hij bracht onlangs nog een nieuw boek over de test uit. Deze keer legt de professor de nadruk op de minder bekende aspecten van zijn onderzoek. Door te bestuderen hoe de kinderen erin slagen om te kunnen wachten (door afleiding), ontdekte hij dat zelfbeheersing of discipline wel degelijk verbeterd kan worden. Iemand ‘zonder karakter’ is veel minder ‘onverbeterlijk’ dan we wel eens denken. Met die inzichten kan je mensen niet alleen aan een beter doorzettingsvermogen helpen, je kan hen ook van verslaafdheden verlossen en beter leren omgaan met ontgoocheling, stress en zelfs liefdesverdriet…

 


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen