< Terug naar overzicht

De glazen kooi

Auteurs:Nicholas Carr
Uitgever:Maven Publishing, 334 blz.
ISBN:97894 9184 534 5
Prijs:€22
Nicholas Carr gebruikt dramatische voorbeelden om zijn these te ondersteunen: de automatisering of “het uitbesteden van denkwerk aan de computer, robot of machine” is gevaarlijk.

Toen een vliegtuig boven Buffalo draagkracht verloor, werd de automatische piloot ‘automatisch’ uitgeschakeld. De piloot reageerde verkeerd, met het naar achteren drukken van de stuurknuppel in plaats van naar voren. Hij negeerde zelfs het antistall-systeem, waarna het toestel op een huis in een buitenwijk van Buffalo klapte. Alle 49 mensen aan boord en één persoon op de grond kwamen om. Een paar maanden later stortte een Franse Airbus in de Atlantische Oceaan, waarbij alle 228 inzittenden de dood vonden. Het onderzoek naar de oorzaak bracht veel gelijkenissen met de crash in Buffalo aan het licht.

Nicholas Carr gebruikt wel meer dramatische voorbeelden om zijn these te ondersteunen: de automatisering of “het uitbesteden van denkwerk aan de computer, robot of machine” is gevaarlijk. Als de mens te veel op ‘machines’ vertrouwt, is hij niet meer voldoende geoefend om het werk zelf aan te kunnen.

In ‘De glazen kooi’ geeft Carr, journalist bij onder meer The Wall Street Journal, nog tal van andere waarschuwingen voor de oprukkende automatisering. Hij raakt een gevoelige snaar, net zoals in zijn vorige boek ‘Het ondiepe’, waarin hij betoogde dat Google en andere internetfenomenen ons dommer maken. We denken zelf niet genoeg meer na.

 

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen