Advertisement
< Terug naar overzicht

David en Goliath

Auteurs:Malcolm Gladwell
Uitgever:Business Contact, 299 blz.
ISBN:97890 470 06275
Prijs:€19.95
In ‘David en Goliath’ portretteert Malcolm Gladwell bijzonder succesvolle mensen die een schijnbaar onoverkomelijk obstakel omgezet hebben in hun voordeel. Hun zwakte werd hun sterkte.

“Sociale media of een netwerk kunnen een revolutie starten, maar kunnen ze niet tot een goed einde brengen. Kijk maar naar de catastrofe in Egypte. Pas toen het leger ingreep, werd Mubarak uit zijn paleis gezet. Er werd teruggevallen op het meest hiërarchische model om de verandering in te luiden. Zeg dus niet te gauw dat hiërarchie niet werkt. Het werkt, maar nu ook weer niet overal, in sommige situaties kunnen netwerken of platte organisaties veel betere resultaten voorleggen.”

Dat zei Malcolm Gladwell op het SHRM-congres in Atlanta in juni 2012. Op dat ogenblik jubelde de wereld nog dat Facebook, Twitter en allerhande bloggers voor de Arabische Lente gezorgd hadden. Het typeert Gladwell: als een intellectuele waaghals roeit hij enthousiast tegen de stroom in. Dat doet hij in politieke en economische affaires, maar evengoed in heel andere domeinen. Wielerheld Lance Armstrong werd ontmaskerd als hardnekkig dopinggebruiker en door Jan en alleman aan de schandpaal genageld, maar in een recent interview in The Guardian riposteerde Gladwell doodleuk dat je een sportman niets kan verwijten wanneer bepaalde concurrenten op natuurlijke wijze abnormaal meer rode bloedlichaampjes aanmaken. Dat is toch geen eerlijke strijd?

Gladwell vermeit zich in zijn uitdagende pose, al nemen weinigen hem dat kwalijk. Hij heeft immers altijd wel een uitleg klaar, vertelt alles ongemeen boeiend en sluit doorgaans af met een zeer optimistische noot. Hij houdt het bij speelse tegendraadsheid. Al die ingrediënten maken niet alleen van zijn lezingen en interviews zo’n ongemeen succes, ze vormen ook de kernmethode van zijn boeken.

Daarin gaat hij vaak op zoek naar de reden waarom iemand of iets (een product, een bedrijf) succes boekt. Al even vaak blijkt dat lang niet altijd de slimste of het beste ook het grootste succes scoort. Denk maar aan zijn bestseller ‘Uitblinkers’ (2008), waarin hij onder meer beschrijft hoe de Beatles zich dankzij hun volgehouden geploeter als onbekend cafébandje konden opwerken naar de absolute top. Iedereen heeft zowat 10.000 uren aan oefening nodig voor hij doorstoot. Dat geldt evengoed voor Bill Gates, zo toonde hij aan. Of, tenminste, de lezer gelooft vaak graag dat het allemaal waar is. Sporadisch citeert Gladwell immers uit een wetenschappelijk studie en zo ontstaat een theorie die al die anekdotes, observaties en levensverhalen schraagt.

Wie zo werkt, dreigt een theorie echter evengoed uit haar hengsels te lichten. Wie de boeken van Gladwell herleest, stuit meestal op de schriele bewijsvoering. Dat valt niet altijd op bij een eerste lezing en de meeste lezers malen er al helemaal niet om, wat andermaal alles te maken heeft met zijn meeslepende vertelstijl, zijn theatrale personages en het ‘Yes, I can’-optimisme.

Zijn leven leest trouwens zelf als een boeiend verhaal. De prille vijftiger werd geboren in Engeland als telg van een professor Wiskunde en een Jamaicaanse psychotherapeute. Opgroeien deed hij in Canada, waar hij afstudeerde als historicus. Zijn carrière ontbolsterde in de VS, waar hij journalist is bij de onvolprezen The New Yorker, terwijl hij als managementgoeroe op congressen wereldwijd te bewonderen valt (ook al beperkt hij zich duidelijk niet tot de bedrijfswereld in zijn werk).

Het ‘Yes, I can’ (jawel, geen ‘we’) staat nog duidelijker op het voorplan in zijn nieuwe boek ‘David en Goliath’. Dat lijkt een eresaluut aan mensen die met een handicap of enorme tegenslag te maken kregen, maar als underdog hun weg naar succes vonden. Het is als de iele David, die de reus Goliath velt dankzij vindingrijkheid, intellect, durf en doorzettingsvermogen.

Eén van de meest markante voorbeelden is beslist David Boies, die zwaar dyslectisch is, maar die zwakte compenseerde met scherp te leren luisteren en alles te leren onthouden. Hij slaagde erin advocaat te worden en schopte het tot één van de meest succesvolle pleiters voor rechtbanken. Positief blijven…

 


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen