< Terug naar overzicht

Creativiteit en innovatie

Auteurs:
Uitgever:Nieuw Amsterdam, 312 blz.
ISBN:9789046803264
Prijs:€20.00
[p]In [i]Creativiteit en innovatie[/i] toont Fons Trompenaars structuren en methoden om creativiteit tot bloei te laten komen. Hij liet zich onder meer inspireren door de Britse komiek John Cleese. [/p]

Zes weken schreven John Cleese en zijn toenmalige vrouw Connie Booth aan één aflevering van de hilarische tv-hit Fawlty Towers. Nog eens zes weken duurden de opnamen van één aflevering. Dat vertrouwde komiek Cleese onlangs toe aan de deelnemers van een seminarie over creativiteit. De levende legende sprak er samen met Fons Trompenaars, die onder meer door het Monty Python-icoon geïnspireerd werd voor zijn nieuwe boek Creativiteit en innovatie.


Met zijn opmerking bracht Cleese creativiteit en hard labeur samen. Creatievelingen moeten de nodige tijd toegemeten krijgen. Ze mogen niet achter de veren gezeten worden door ongeduldige producers (lees: bazen).


In het boek timmert Trompenaars aan een structuur waarin creativiteit tot bloei kan komen. Daarmee is de kous niet af. De hamvraag blijft hoe je individuele creativiteit vertaalt naar een organisatie. “Met dit boek willen we het gat vullen tussen boeken die beschrijven hoe mensen creatiever kunnen worden en boeken die behandelen hoe organisaties een innovatieve cultuur kunnen creëren, waarin deze creativiteit wordt toegepast”, lezen we in het voorwoord van de Britse professor Peter Woolliams.


Na een verkenning van methoden om individuele creativiteit te stimuleren, snijdt Trompenaars de allesbehalve makkelijke klus aan om die individuen te laten samenwerken. Eerst geeft hij tips om complementaire teams samen te stellen, vervolgens zoekt hij patronen die een organisatie innovatief moeten maken.


Trompenaars, onsterfelijk in bedrijfskringen sinds zijn bestseller Over de grenzen van cultuur en management, jongleert graag (en soms wat gretig) met allerhande begrippen uit de psychologie, persoonlijkheidstypologieën en didactiek. Gelukkig weet hij met zijn verwijzing naar de fratsen van Cleese en co zijn theorieën verteerbaar te maken. De reële cases (van Google tot zowaar Suez) en de tips maken het boek verteerbaar en nuttig. Over sommige theorieën kunt u discussiëren, maar de bijwijlen avontuurlijke lectuur wordt zeker geen tijdverlies.

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen