< Terug naar overzicht

Coachen met een leeg hoofd

Auteurs:Nicolette Kat
Uitgever:Van Duuren, 176 blz.
ISBN:ISBN 97890 477 0096 9
Prijs:€27.00
De Nederlandse trainer-coach Nicolette Kat bekijkt coaching pragmatisch. Ze licht haar nuchtere kijk op coaching toe, toont voorbeelden en geeft handenvol tips.

Al op de eerste bladzijde van 'Coachen met een leeg hoofd' pakt de Nederlandse trainer-coach Nicolette Kat uit met een forse definitie van coachen: “De essentie van goed coachen is in echt contact met je coachee bouwen aan bewustwording, bewustzijn en verantwoordelijkheidsbesef, met een resultaatgerichte aanpak die in directe relatie staat tot de werkcontext.”
Prompt beklemtoont ze dat bij een coachingopdracht ook een resultaat vooropgesteld moet worden: “Coachen werkt pas echt als coach, coachee (en eventueel opdrachtgever) met elkaar afspreken wat er bereikt moet zijn na afloop van het coachingtraject. Bovendien moeten deze gewenste resultaten altijd in verband staan met de werkcontext.”
Die utilitaire kijk op coaching vormt een verademing in een wereldje waarin zweverige gruwel schering en inslag is. De auteur lijkt niet tuk op goeroestatus. Toegegeven, dat is nog lang geen garantie dat Kat haar discours ook voldoende stut op valabele theorieën. Op dat vlak voldoet ze niet helemaal. Haar literatuurbronnen overtuigen evenmin, omdat ze te veel voortgaat op populaire werken die niet altijd even nauw omspringen met wetenschappelijke voorwaarden.
Ondanks die ferme contra-indicaties, durven we dit boek beslist voorschrijven als een recapitulatie van de principes van het vak. Voor niet-professionals is het veeleer een prima gelegenheid om na te gaan of ze met hun coachingtrajecten wel op het juiste spoor zitten. Kortom, Kat biedt geen basisboek aan, maar wel een interessante invalshoek (en eventueel een begin om een debat op te zetten).

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen