< Terug naar overzicht

Aandacht

Auteurs:Daniel Goleman
Uitgever:Business Contact, 304 blz.
ISBN:97890 470 06152
Prijs:€22.50
Met ‘Aandacht’ toont Daniel Goleman zich andermaal de bedreven journalist die onderzoek weet te populariseren én te koppelen aan een interessante eigenschap, deze keer ‘focus’.

De vaardigheid bij het hanteren van emoties – zo luidt de kortste, treffendste en tegelijkertijd duidelijkste definitie die we al van ‘emotionele intelligentie’ gevonden hebben. Ze prijkt in ‘Psychologie van A tot Z’ (uitgeverij Spectrum, geactualiseerde editie uit 2010). Het handige naslagwerk voegt eraan toe dat er vijf terreinen onderscheiden worden: de kennis van de eigen emoties (wie weet wat hij voelt, kan betere beslissingen nemen), de regulering van emoties (hou de intensiteit van de emoties in de hand), zelfmotivatie (in staat zijn om zaken te doen), het herkennen van emoties bij anderen (empathie) en het kunnen hanteren van relaties (sociale vaardigheden, het kunnen inspelen op gevoelens van anderen).

Het lexicon verwijst naar Daniel Goleman, die het begrip populair maakte, maar twijfelt of het concept zich zal kunnen handhaven in de wetenschappelijke psychologie. Het valt immers grotendeels samen met wat al langer bekend stond als ‘sociale intelligentie’. De Amerikaanse psycholoog annex journalist Goleman schreef zijn spraakmakende boek in 1995 en staat sindsdien onafgebroken in de lijsten van invloedrijkste managementdenkers.

Emotionele verstoringen

Dat er daarna talloze consultants, maar evengoed charlatans van zeer divers pluimage met het concept de boer op gegaan zijn, kan je Goleman moeilijk verwijten. Hij heeft ook nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij het begrip ontleende van John Mayer (University of New Hampshire) en Peter Salovey (Yale). Toch klaagden de pioniers dat Goleman het concept te ruim interpreteerde. Hun onderzoek spitste zich toe op de interacties tussen intelligentie en emoties, terwijl Goleman veeleer een portret schilderde van persoonlijkheidskenmerken en hoe interessant die waren voor het leven (het bedrijfsleven incluis).

Ondertussen stapelden de onderzoeken zich op. In ‘Het brein en emotionele intelligentie’ (Business Contact, 2013, 15 euro) geeft Goleman zelf een overzicht (al spreken we beter van een selectie) van het hersenonderzoek dat meer en meer gevoerd wordt om de linken met het EQ te vinden. We onthouden vooral de boodschap dat emotionele intelligentie op zijn minst bijgeschaafd kan worden. Soms gebeurt dat wel via een ommetje, bijvoorbeeld door inzicht te krijgen in de wijze waarop je emotionele verstoringen de baas kunt worden. Wie die kan overmeesteren, kan zich beter concentreren, zichzelf (en anderen) beter motiveren en ook het eigen werkgeheugen versterken.

Focus, het nieuwe goud

Ondertussen heeft Goleman een nieuw fors boek uit, dat heel doorkneed het verband legt tussen de jongste onderzoeken in de neurowetenschappen en de hoogst actuele noodkreet om te kunnen focussen. In een wereld waarin sociale media onze aandacht willen kapen, waarin het internet ons overspoelt met informatie en waarin veranderingen alsmaar sneller voortrazen, is focus de nieuwe te koesteren eigenschap. ‘Focus – The Hidden Driver of Excellence’ luidt dan ook de nieuwe titel, in vertaling een beetje verhaspeld tot ‘Aandacht – Het fundament van emotionele intelligentie’.

Andermaal toont Goleman zich de bedreven wetenschapsjournalist die onderzoek weet te populariseren en te koppelen aan een thema dat sowieso heel veel interesse oplevert. Centraal staat een drievoudige focus:

:: Innerlijke focus: richt zich op intuïtie, leidende waarden en besluitvorming. Het gaat om zelfbewustzijn.

:: Focus naar buiten: vereenvoudigt onze contacten met anderen. Het gaat om empathie.

:: Focus op het overige: belangrijk om een ruimer inzicht te verwerven. Het gaat om omgevingsbesef.

Net als het EQ, is ook ‘focus’ te ontwikkelen. Net als bij EQ, zet Goleman dus de deur open voor een bont geheel aan opleidingen, seminaries en consultancy. Onmiskenbaar richt hij zich nog meer op het bedrijfsleven met veel aandacht voor leidinggeven en zelfs strategische focus. Ook nu zorgen de vele kleurrijke verhalen en cases voor de kruiden in zijn betoog.

 


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen