< Terug naar overzicht

HR Square Seminarie. Re-integratietrajecten en aangepast werk: de impact van de nieuwe wetgeving


26 februari 2018
Het Pand, Gent

Het re-integreren van medewerkers die langdurig thuis zijn – en dat zijn er volgens het RIZIV steeds meer – is een kwestie van gezond verstand. Maar sinds de nieuwe wetgeving is het vaak óók een wettelijke verplichting. Immers, zowel de zieke medewerker zelf (of zijn of haar behandelende arts), de adviserend geneesheer én de werkgever hebben het recht om aan de preventieadviseur-arbeidsgeneesheer te vragen om een re-integratie traject op te starten. Als werkgever moet u meewerken 'aan het vlot verloop van het re-integratietraject om de slaagkansen van de re-integratie te bevorderen' – althans, dat is wat het desbetreffende KB voorschrijft.
En dat is niet niets. Zeker niet als u weet dat het aantal aanvragen voor een re-integratietraject toeneemt, en dat het vooral de werknemers zelf zijn die de vraag lanceren. Het grootste deel van het totale aantal doorlopen trajecten leidt tot de beslissing definitief arbeidsongeschikt voor het overeengekomen werk, zonder de mogelijkheid om ander of aangepast werk uit te voeren bij dezelfde werkgever, zo blijkt uit cijfers van Mensura, specialist op het vlak van preventie, veiligheid en gezondheid.

Maar in liefst één geval op acht is de conclusie van de preventieadviseur-arbeidsgeneesheer, die zowel de zieke werknemer als de werkpost onderzoekt, dat de werknemer definitief arbeidsongeschikt is voor het overeengekomen werk, maar dat hij of zij wél ander of aangepast werk kan verrichten. In dat geval is het aan de werkgever om een re-integratieplan op te stellen op basis van de vaststellingen van de preventieadviseur-arbeidsgeneesheer.

Welke mogelijkheden heeft u als werkgever wanneer een langdurig zieke werknemer een re-integratietraject opstart? Hoe kan u via aangepast werk tegemoetkomen aan de noden van de medewerker en tegelijkertijd de belangen van uw organisatie blijven behartigen? En wat betekent het wanneer iemand definitief of tijdelijk arbeidsongeschikt verklaard wordt. Specialisten leggen uit wat de nieuwe wetgeving concreet betekent en praktijkvoorbeelden tonen aan welke tools ingezet kunnen worden om een duurzame re-integratie te realiseren.

Op 26 februari 2018 organiseert HR Square het seminarie Re-integratie dat u antwoord biedt op deze en andere vragen. Specialisten leggen uit wat de nieuwe wetgeving concreet verandert voor u, en praktijkvoorbeelden tonen aan wat u in de praktijk kan doen om re-integratie zo vlot en goedkoop mogelijk te laten verlopen. 

Programma

 • 09:30 Ontvangst met koffie
 • 10:00 Prof. dr. Johan Braeckman(UGent). Werk en zingeving.
 • 10:40 Prof. dr. Adelien Decramer (UGent - Department of Human Resource Management and Organizational Behaviour). Onderzoek: Employability van kwetsbare groepen in de organisatie
 • 11:30 Dr. Marie-Noëlle Schmickler (Mensura). 1 Jaar re-integratiewetgeving: feiten en cijfers
 • 12:30 Lunch
 • 13:15 Dr. Joy Van de Cauter. De dynamiek tussen werk en gezondheid. Re-integratie van langdurig zieke werknemers: kansen en bedreigingen
 • 14:00 Bedrijfscases in workshopvorm met
  o   UGent - Divergent
  o   Menken
  o   Juridische vraagstukken, geänonimiseerd en verzorgd door Annelies Feytons, bedrijfsjurist Mensura
 • 15:45 Keynote Ik wil gewoon werken! Het maatschappelijk belang van re-integratie na ziekte door Wendy Ranschaert
 • 16:15 Einde en netwerkdrink

Deelnamevoorwaarden

 • Dit seminarie staat uitsluitend open voor interne verantwoordelijken HR.
 • De deelnameprijs bedraagt 250 € (+ 21% btw) voor leden van HR Square en 500 € (+ 21% btw) voor niet-leden.
 • Indien drie leden van uw organisatie betalend deelnemen, komt een vierde gratis.
 • Annuleren kan niet, vervanging is altijd mogelijk.

Inschrijving
Inschrijven kan door middel van onderstaand formulier of door een e-mail met uw volledige contact- en facturatiegegevens (inclusief een eventuele bestelbon of bestelnummer) te sturen naar Nathalie Dierickx, nathalie.dierickx@hrsquare.be.


Schrijf u hier inFacturatiegegevens

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen