< Terug naar overzicht

HR Square-seminarie. Efficiënt motiveren

Autonome motivatie als hefboom voor beter en langer werken, minder afwezigheid en minder burn-out

Langer willen werken, minder langdurige afwezigheden en een lager risico op burn-out: autonome motivatie heeft een positieve impact op belangrijke aspecten van werken, zo leren we uit wetenschappelijk onderzoek. Het belangrijkste in dit verhaal is dat uw organisatie effectief stevige impact kan hebben op de autonome motivatie van uw werknemers. Hoezo?

 
WAAR?

Odisee campus Brussel
Gebouw Hermes 3, 6de verdieping, lokaal 6303 (Paternoster zaal)
Stormstraat 2, 1000 Brussel

WANNEER?

Donderdag
23 januari 2020

10:30 - 16:00

Lange tijd focuste HR op intrinsieke motivatie. Een medewerker is intrinsiek gemotiveerd voor een taak als hij/zij die taak graag wil uitvoeren. Het nadeel van intrinsieke motivatie is dat het zeer moeilijk is om die te beïnvloeden: u kan iemand niet dwingen een taak leuk te vinden. Uit onderzoek van Securex blijkt echter dat het concept ‘autonome motivatie’ een erg positieve invloed heeft. Autonome motivatie is ruimer dan intrinsieke motivatie, omdat zij ook geldt voor taken die de werknemer niet graag vervult, maar wel als zinvol of waardevol inschat.

Autonome motivatie – een medewerker vindt zijn job leuk, interessant, waardevol of zinvol – staat tegenover gecontroleerde motivatie, waarbij een werknemer alleen maar iets doet omdat het moet van anderen (‘ik doe het, want mijn baas zegt dat ik het moet doen’ of ‘ik doe het alleen voor het loon’) dan wel omwille van interne dwang (‘ik doe het omdat ik me anders schuldig zal voelen’).

Werknemers die autonoom gemotiveerd zijn, willen vier jaar langer werken dan hun niet autonoom gemotiveerde collega’s. Daarnaast gaat autonome motivatie gepaard met minder langdurige afwezigheden en een verlaging van het risico op burn-out.

In dit seminarie koppelen we zoals altijd de theorie aan de praktijk door een beeld te schetsen van wat de cijfers ons leren en dit te koppelen aan verhalen van bedrijven die concrete initiatieven nemen om de autonomie van hun werknemers te verhogen.

Dr. Hermina Vancoillie, onderzoeksexperte bij Securex HR Research, deelt de resultaten van haar onderzoek, en kadert deze in de Zelfdeterminatietheorie, een van de belangrijkste hedendaagse motivatietheorieën.

Tim GielensBart Henssen en Wim Keygnaert (Odisee) voerden onderzoek naar praktijken van duurzaam HRM in Vlaamse bedrijven en de uitdagingen waarmee organisaties op het vlak van personeelsbeleid nu en in de toekomst geconfronteerd worden. Tim Gielens deelt in primeur hun bevindingen.

Praktijkervaringen worden gedeeld door onder meer Bie De Backer (HR & Communications Director, Durabrik), Els Van Keymeulen (HR-manager, Schoenen Torfs), Johan Stevens (Mail Center Manager, bpost regio Turnhout en Stef Van de Gehuchte (CEO, Blue Lines).

Tijdsschema

 • 10.00: Ontvangst met koffie
 • 10:30: Dr. Bart Henssen, Hoofd onderzoekscentrum CenSE (Odisee)
 • 11:15: Hermina Vancoillie (Securex)
 • 12:00: Lunchpauze
 • 13:00: Bie De Backer (Durabrik)
 • 13:45: Els Van Keymeulen (Torfs)
 • 14:30: Pauze
 • 14:45: Johan Stevens (bpost)
 • 15:30: Stef Van de Gehuchte (Blue Lines)
 • 16:15: Einde en netwerkdrink

Deelnamevoorwaarden

 • Dit seminarie is bedoeld voor interne verantwoordelijken HR (in vaste dienst of freelance). De deelnameprijs bedraagt € 250 (+ 21% btw) voor leden van HR Square en € 500 (+ 21% btw) voor niet-leden.
 • Indien drie personen van dezelfde organisatie betalend deelnemen, komt een vierde gratis.
 • Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor externe adviseurs, onder voorwaarden. Geïnteresseerden nemen contact op met HR Square-netwerkmanager Nathalie Dierickx.
 • Annuleren kan niet, vervanging is altijd mogelijk.

Inschrijving en informatie

Inschrijven kan via onderstaand formulier of door een e-mail met volledige contact- en facturatiegegevens (inclusief een eventuele bestelbon of bestelnummer) te sturen naar Pascale Lenaers, pascale.lenaers@hrsquare.be. U kan Pascale ook aanspreken voor bijkomende informatie op 0471 85 70 42.

Met de steun van


Schrijf u hier inFacturatiegegevens

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen