< Terug naar overzicht

Vast contract: Tussen droom en werkelijkheid...

“De werknemer moet zijn carrière in handen nemen en inzetbaar blijven op de arbeidsmarkt.”

Wie 10 jaar geleden dacht dat met de nieuwe jonge generatie het vast contract zou uitsterven, heeft het mis. Een recente studie van Vlerick Business School leverde confronterende cijfers op: bij de hooggeschoolde laatstejaarsstudenten wil slechts één op de vijf jobhopper worden. Een vaste job vinden bij een stabiele organisatie blijft de droom van de grote meerderheid. Dit is ook zo bij oudere medewerkers die we in outplacementbegeleiding hebben.

De onzekere economische situatie heeft hier zeker iets mee te maken. De drang naar jobzekerheid blijft – zeker in België – zeer uitgesproken. Maar de arbeidsmarkt en de werkgevers zijn meer op zoek naar flexibiliteit. De afschaffing van de proefperiode heeft dan ook geleid tot meer tijdelijke contracten en contracten van bepaalde duur. Er is een duidelijke controverse tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt.

Hoe kunnen we de kloof dichten?

Werknemers moeten openstaan voor tijdelijke contracten. Een tijdelijk contract is vaak een opstap naar vast werk. Bij onze collega’s van t-interim stellen we vast dat meer dan de helft van de interim-jobs uitmonden in een vast contract. Werkloze jongeren en ouderen raden we vanuit outplacement aan om de uitzendmarkt goed te volgen. En vooral te kijken naar functies met oog op vast werk. De werkgevers kunnen hier hun steentje bijdragen door bij tijdelijke opdrachten aan te geven of ze een perspectief bieden op vast werk.

Daarnaast zullen we allemaal langer moeten werken. De werknemer moet zijn carrière in handen nemen en inzetbaar blijven op de arbeidsmarkt. Er wordt meer zelfleiderschap gevraagd. Als mensen zich willen heroriënteren, zullen ze dit makkelijker kunnen doen met tijdelijke opdrachten aan te nemen. De negatieve perceptie van tijdelijk werk kan je in dit geval omdraaien als een unieke kans om nieuwe carrièrepaden te verkennen.

Ten slotte, door de krapte op de arbeidsmarkt voor bepaalde profielen, moeten werkgevers ook breder kijken dan ‘het schaap met de vijf poten’. En meer kansen geven voor minder evidente profielen. Een tijdelijk contract gecombineerd met een goed assessment vooraleer over te gaan tot vaste aanwerving, kan de werkgever geruststelling geven in economisch onzekere tijden.


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen