< Terug naar overzicht

‘Talent mobility’: Uw organisatiemodel omgooien, hoe pakt u het aan?

Uw organisatiemodel omgooien, hoe pakt u het aan? Het is vooral een kwestie van durven experimenteren, uw medewerkers erbij betrekken en voldoende ondersteuning bieden. Dat bewijst ook vzw De Oever. De organisatie pakte samen met Ascento haar volledige organisatiestructuur aan. Zeven cruciale tips voor wie dezelfde weg wil bewandelen. Een bijdrage van Anja Neyt, Senior HR Consultant bij Ascento.

Tip 1: leg uw basisprincipes op voorhand vast

Tijdens uw traject verandert er heel wat. Leg daarom op voorhand een aantal basisprincipes vast. Die bieden houvast en doen het hele proces gestructureerd verlopen. Neemt u zich bijvoorbeeld voor om uw klanten centraal te zetten? Werk dan met persona’s van uw klanten om uw focus te behouden.

Tip 2: zorg dat het project lééft

Er staan grote veranderingen op stapel. Zorg er daarom voor dat iedereen zeer goed op de hoogte is. Betrek uw medewerkers bij het project, bijvoorbeeld door het te lanceren met een congres. Communiceer duidelijk en open, zodat iedereen op de hoogte is. Denk er ook aan om regelmatig het vertrouwen van uw medewerkers te peilen. Weerstand is immers nooit een goede basis voor een organisatorische ommezwaai.

Tip 3: betrek uw medewerkers erbij

Verzamel werknemers uit elke laag van uw organisatie om mee te werken aan uw project. Hun inzichten bieden niet alleen toegevoegde waarde. U vermijdt ook dat de efficiëntie van uw organisatie in het gedrang komt door loze voorstellen. Daarnaast is het de ideale manier om zoveel mogelijk mensen warm te maken voor uw plannen.

Tip 4: laat los

Komen de ideeën maar niet? Misschien houdt u te hard vast aan wat u al kent. Vertrek daarom van een wit blad en durf af te wijken van bestaande procedures en afspraken. Vaak krijgt u op die manier alsnog de beste ideeën.

Tip 5: bied ondersteuning

Help uw medewerkers hun weg te vinden in uw nieuwe organisatie. Dat kan op verschillende manieren. Breng hun talenten bijvoorbeeld in kaart met een ontwikkelassessment. Of zet in op hun vaardigheden met talentdevelopment en coaching, workshops en opleidingen. Door te investeren in de vaardigheden van uw werknemers, geeft u uw nieuwe organisatiemodel een vliegende start.

Tip 6: pas uw leiderschapsstijl aan

Een nieuw organisatiemodel betekent ook een andere manier van leidinggeven. Bovendien verspreidt u uw vernieuwde missie, visie en strategie het best via uw leiderschap. Stem daarom uw leiderschapsstijl volledig af op uw nieuwe manier van werken. Roep bijvoorbeeld de hulp in van een expert om uw leidinggevenden te coachen. Wilt u uw medewerkers stimuleren om actief hun rol op te nemen? Dan is een opleiding in zelfleiderschap een waardevolle aanvulling.

Tip 7: blijf bijschaven

Is uw nieuwe organisatiemodel van kracht? Let er dan wel op dat u de touwtjes nu niet laat vieren. Volg het verloop van uw project nauwlettend op: zo grijpt u op tijd in en strijkt u de laatste plooien glad. Met een planning van de thema’s die u nog in de praktijk wilt omzetten, haalt u het beste uit uw onderneming.

Talent Mobility Award

De vzw De Oever was in 2016 één van de 41 deelnemende organisaties aan de ‘Talent Mobility Award’. Een initiatief van Ascento om kennis te delen en van elkaar te leren. U kunt de case van De Oever lezen op www.talentmobilityaward.be.

 


■ De auteur, Anja Neyt, is Senior HR Consultant bij Ascento. Zij schreef deze tekst als lid van de adviesraad van HR Square.


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen