< Terug naar overzicht

Talent behouden = talent belonen! Talent belonen = talent betalen?


De heropleving van de economie heeft uiteraard als neveneffect dat ook het personeelsverloop opnieuw volop op gang is gekomen. Bedrijven zijn op zoek naar nieuw talent, maar willen ook de aanwezige competenties en talenten aan zich binden. Het kluwen van wetgevingen betreffende loonindexering en loonstop maakt het niet altijd makkelijk om de werknemer financieel extra te belonen. Toch is het belangrijker dan ooit creatieve oplossingen te vinden om medewerkers gemotiveerd te houden.

Er is geen ‘one size fits all’-oplossing. Een sterk HR-beleid met een goed geïntegreerd competentie- of talentmanagement, is gebaseerd op dialoog tussen medewerker en organisatie. Vanuit die dialoog moet ook kunnen blijken op welke wijze elke medewerker wenst om te gaan met de inzet van de eigen competenties en talenten, hoe hij/zij daarin wenst te evolueren en op welke manier die vooruitgang gewaardeerd kan worden.

Voor heel wat medewerkers is kansen krijgen op individuele ontwikkeling, kansen krijgen om die competenties en talenten beter in te zetten en te tonen binnen de organisatie of kansen krijgen op groei binnen de organisatie een juiste vorm van beloning. En uiteraard kost dat ook geld, maar niet op het loonbudget.
Talent heeft zijn prijs. Investeren in competentie- en talentontwikkeling is geen excuus om niet adequaat te belonen. Tevreden, gemotiveerde medewerkers zullen alternatieve vormen van beloning pas goed vinden als ze overtuigd zijn dat dit op een billijke manier gebeurt. De loonstop als excuus gebruiken voor een foute financiële beloning zal waardevol talent in de armen drijven van organisaties die bereid zijn wel de juiste prijs te betalen.
Er zijn heel wat goede voorbeelden van bedrijven die met de nodige creativiteit er echt in slagen hun talenten aan zich te binden. We lezen er regelmatig over op diverse fora. Laten we deze ‘best practices’ gebruiken om een creatief HR-beleid op te zetten en om in een open dialoog met onze goede medewerkers de juiste afspraken te maken.

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen