< Terug naar overzicht

Succesvol samenwerken met interim-managers

Wanneer bedrijven tijdelijk nood hebben aan een hoger profiel of bepaalde expertise, kunnen ze een beroep doen op een interim-manager. Wie zijn die interim-managers? En hoe maak je er als organisatie optimaal gebruik van? Een bijdrage van Ruth Janssens, Expert HR Interim-Management bij Ascento.

Een interim-manager is iemand die liefst minstens vijf of zelfs 10 jaar ervaring heeft. Het gaat om freelancers die gedurende een beperkte periode worden ingezet in het kader van een tijdelijke vervanging, in tijden van overbelasting, wanneer er conflicten zijn of wanneer er expertise nodig is om nieuwe processen te implementeren.

Interim-managers onderscheiden zich van klassieke consultants omdat ze veel meer hands-on zijn: een consultant verleent vooral adviezen die hij of zij nadien niet zelf implementeert. Er zijn interim-managers in alle domeinen van een onderneming, óók op het vlak van human resources en de deelaspecten ervan.

Voordelen

Werken met interim-managers biedt aan een organisatie verschillende voordelen. Ten eerste: de snelheid. Tussen de beslissing om een interim-manager onder de arm te nemen en diens eerste werkdag zit over het algemeen weinig tijd, in elk geval veel minder dan wanneer een organisatie een nieuwe vaste medewerker wil inzetten. Daarnaast is een interim-manager, dankzij zijn lange en brede ervaring, snel inzetbaar. Bovendien zijn ze het gewoon om duidelijke doelstellingen te krijgen en beoordeeld te worden op resultaten.

Een derde groot voordeel is de objectiviteit van de interim-manager. Enerzijds heeft de interim-manager ervaring in verschillende ondernemingen en/of sectoren, waardoor hij of zij een breed scala aan tools en instrumenten kent en niet gebonden is aan één manier van werken. Maar objectiviteit wil ook zeggen dat zo’n interim-manager vrijer kan handelen en beslissingen nemen. Vooral wanneer er moeilijke knopen doorgehakt moeten worden, kan een externe medewerker dat met meer objectiviteit doen dan iemand met een voorgeschiedenis, die daarenboven ook na de beslissing in dezelfde organisatie nog aan de slag is.

En de kostprijs? Vaak wordt die als een nadeel gezien, al blijkt uit ondervinding dat vele organisaties zich laten misleiden door de dagprijs. Eenmaal een organisatie beseft dat je alléén betaalt voor gewerkte dagen – en dus niet voor vakantiedagen, ziektedagen,… – blijkt interim-management erg kostenefficiënt te zijn.

Werving en selectie

Een interim-manager kan je rechtstreeks aanspreken, maar je kan ook een beroep doen op een interim-managementbureau. Vele interim-managers hebben hun cv doorgegeven aan één of vaak meerdere bureaus. Een intermediair, zoals Ascento, kan snel op basis van de noden een aantal geschikte en beschikbare kandidaten voorstellen aan de organisatie. Bovendien kan ze de interim-manager ondersteunen met inhoudelijke expertise en support. Daarom focust Ascento zich enkel op HR-functies: om deze meerwaarde te bieden aan zowel klant als kandidaat.

De selectie van de juiste interim-manager is erg gelijkaardig aan de selectie van een vaste medewerker, al neemt kennis en ervaring de bovenhand op culturele ‘fit’, omdat het per definitie om een tijdelijke opdracht gaat. Desalniettemin: zeker voor HR-interim-managers blijft een connectie met waarden en cultuur belangrijk.

Een interim-manager zoeken voor je onderneming doe je niet té lang op voorhand. Omdat opdrachten verkort of verlengd kunnen worden in functie van de concrete noden, kunnen interim-managers vaak lang op voorhand geen zekerheid geven. Ons advies: neem één of twee maanden voor de interim-manager van start zou gaan, contact op.

De auteur, Ruth Janssens, is Expert HR Interim-Management bij Ascento. Zij schreef deze tekst als lid van de adviesraad van HR Square.


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen