< Terug naar overzicht

Mijn medewerkers willen niet weg, dat is prima? NEE, stagnatie is gevaar, dynamiek is must


Stilstaan is achteruitgaan. Wil een bedrijf groeien, dan is een zekere dynamiek een must. De wereld waarin we leven wordt met de dag complexer en de uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd veranderen continu. De oplossingen die vroeger werkten, werken nu niet meer. Voor bedrijven en leidinggevenden is het daarom essentieel dat ze exploreren en testen hoe ze best met die veranderingen omgaan en welke mindset nodig is om het bedrijf te laten evolueren. 

Cruciale vraag is hier: met welke mindset kijken de leidinggevenden zelf naar veranderingen? Gedrag verandert indien de onderliggende mindset evolueert en indien je je bewust bent van onderliggende gedachten, gevoelens, veronderstellingen en overtuigingen. Het belang van de mindset wordt echter dikwijls onderschat. Laten we het voorbeeld nemen van delegeren en empowerment. Ook al is het in theorie mogelijk, indien een leidinggevende zelf eerder de mindset heeft om alles te willen ‘controleren’ en blijft beweren dat “hij persoonlijk verantwoordelijk is” en dat “enkel hij beslissingen kan nemen om zijn grip op de zaak niet te verliezen”, dan is de kans klein dat die persoon zal delegeren of dat hij een omgeving creëert waarin zijn medewerkers verantwoordelijkheid kunnen en durven nemen. 

Net dergelijke omgeving is optimaal om het potentieel van de medewerkers te ontdekken en te ontwikkelen, om mensen uit de dagen om op een veilige manier uit hun comfortzone te komen en hen zo in beweging te brengen. 

Waarom blijven sommige werknemers dan toch hangen in hun job? Durf de volgende vragen te toetsen: Zijn deze medewerkers nog echt gepassioneerd door hun werk of door het bedrijf? In welke mate engageren zij zich echt of zien ze hun job eerder en louter als een manier om geld te verdienen? Zitten ze gevangen in een gouden kooi? Met welke mindset kijken zij naar hun werk en bedrijf? Willen zij nog steeds bijleren? Staan ze open voor veranderingen? Durven ze echt kijken of ze nog wel degelijk op de juiste plaats zitten? Welke overtuigingen weerhouden hen ervan om dat wat hen saboteert, om te zetten naar actie? Welke waarden drijven hen? De antwoorden op deze vragen zijn een ideale bron voor motivatie.

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen