< Terug naar overzicht

Mijn medewerkers willen niet weg, dat is prima? NEE, niemand is gebaat bij een status-quo (auteur: Esther de Groot)


Om vandaag succes te blijven boeken, moeten mensen en organisaties elkaars ontwikkeling versterken en in beweging blijven, want niemand is gebaat bij een status-quo. Er is perspectief nodig, het gevoel vooruit te gaan. Organisaties en medewerkers moeten in beweging blijven en elkaar in deze beweging versterken, zodat ze doelgericht kunnen inspelen op de omgeving waarin ze opereren. 

Medewerkers die in je organisatie willen blijven, leveren een belangrijk voordeel op. Financieel is dat al zeker het geval: de kosten van vervanging lopen al gauw op tot twee keer het jaarinkomen van de huidige werknemer (De Lannoy). Maar ook qua stabiliteit en continuïteit is retentie belangrijk. Althans, op één belangrijke voorwaarde: de medewerkers moeten zich wel blijven ontwikkelen en de organisatie versterken. Retentie heeft maar zin zolang het tot een win-winsituatie leidt. 

De belangrijkste vraag om je retentiebeleid tegen het licht te houden, is niet of al je medewerkers blijven, maar wel wie van je medewerkers blijft. Allan Saks (2006) toonde aan dat meer engagement leidt tot meer productiviteit. Geëngageerde medewerkers kunnen tot twee keer meer waarde creëren voor de organisatie. Om de duurzame groei van je organisatie te verzekeren, is een mix van competentie, commitment en compatibiliteit noodzakelijk. Een cultuur die deze elementen stimuleert en hierdoor medewerkers bindt, is een echte troef.

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen