< Terug naar overzicht

Jobcrafting, mobiliteit en maatwerk: HR in een slachtofferrol? De realiteit is gelukkig anders (auteur: Bart Mortier)

“Een luistercultuur voor interne mobiliteit en een ondersteunend kader voor jobcrafting vormen een robuust fundament.”

Bezwijkt HR aan het nobele streven naar jobcrafting, mobiliteit en maatwerk?

De vraag van deze maand duwt HR in een slachtofferrol. Die van de personeelsdienst die van hot naar her loopt om iedereen jobcrafting en interne mobiliteit op een schoteltje aan te bieden. De realiteit is gelukkig anders. Vandaag werken veel medewerkers actief samen met HR. Ze sturen hun takenpakket bijvoorbeeld zelf bij, los van traditionele functiebeschrijvingen.

Moedig dat gedrag aan. Met een open bedrijfscultuur, coaching voor en door leidinggevenden, en waardering van talent. Zo komt er bij HR net méér ruimte om zich te concentreren op de essentie.

Jobcrafting: natuurlijk proces

Maak jobcrafting ook niet moeilijker dan het is. Laat medewerkers gewoon vaker doen wat ze graag en goed doen. Een HR-afdeling moet dan het kader scheppen waarin dat mogelijk is. Enkele tips:

 :: Luister naar de ideeën van medewerkers en doe er ook iets mee.
 :: Motiveer hen en stimuleer zelfleiderschap.
 :: Vraag resultaten per team en laat medewerkers de taken onderling verdelen.

Daarnaast verricht u wonderen door simpelweg hinderpalen weg te nemen: spoor individuele frustraties, vertragende processen en inefficiënte tools op.

Geluisterd is half gewonnen

Luister ook naar de verwachtingen van werknemers. Zij weten maar al te goed dat jobcrafting hun job niet kan omtoveren tot een speeltuin. Meestal zijn ze best bereid om taken uit te voeren die hen minder goed liggen. Wél willen ze mee bepalen hoe ze die opdrachten uitvoeren.

Een andere veel gehoorde verzuchting bij medewerkers? Niet het takenpakket bedreigt hun jobtevredenheid, maar allerlei randverschijnselen – waarop de HR-dienst vaak grip heeft.

Tot slot gaat iedereen anders om met ‘interne mobiliteit’. Lang niet al uw werknemers willen de carrièreladder beklimmen. De ene houdt net van de continuïteit van zijn functie, terwijl de ander liever een zijstap zet. Alleen als u die ambities kent, kunt u er ook op inspelen.

Bezwijken? Verrijken!

Samengevat? Een HR-dienst hoeft niet te bezwijken onder de nieuwe werkdruk van ‘maatwerk voor iedereen’. Een luistercultuur voor interne mobiliteit en een ondersteunend kader voor jobcrafting vormen een robuust fundament. Bovendien verrijken die elementen zowel uw personeelsbeheer als uw hele organisatie.


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen