< Terug naar overzicht

Is ‘loon op maat’ beste motivator? JA, zorg voor ‘correct’


De basisvraag luidt eigenlijk: wanneer voelt een medewerker zich correct beloond? Tot op vandaag wordt op deze heel persoonlijke vraag vaak nog een collectief antwoord gegeven: de barema’s, loonbanden, cao’s, car policy, het arbeidsreglement,…

De ‘I-deals’ zijn echter ook al een realiteit. Of je dat nu leuk vindt of niet, je kan het niet tegenhouden: medewerkers willen meer inspraak in de samenstelling van hun beloningspakket. 

Bewuster kiezen 

Een tweede belangrijke realiteit: de loonmassa kan niet eeuwig blijven stijgen. Dat is een economische onmogelijkheid. Dit stimuleert bij de bedrijven een continue zoektocht naar optimalisatie.

Deze twee realiteiten bevruchten elkaar en maken het mogelijk om binnen de bestaande loonmassa individuelere afspraken te maken over een correcte beloning. Een flexibilisering vanuit een win-winsituatie laat toe mensen bewuster te laten kiezen voor employability, duurzaam woon-werkverkeer, hun persoonlijke werk-levenbalans,… binnen de realiteit van hun onderneming.

Vele hindernissen 

Loon op maat is dus een doeltreffende manier om medewerkers goed, gemakkelijk en graag langer voor uw organisatie te laten werken. Maar het is absoluut niet de efficiëntste manier, want dit pad is geplaveid met wettelijke en regelgevende hindernissen.

Laat dit dus ook een oproep zijn aan onze beleidsmakers: zorg voor een regelgevend kader waarin individualisering en flexibilisering gestimuleerd worden, zonder dat dit ‘het nieuwe moeten’ wordt. Het is een urgente economische noodzaak die tegemoetkomt aan een

niet te stoppen maatschappelijke trend en de absolute voorwaarde om medewerkers langer gemotiveerd aan het werk te houden binnen economisch rendabele ondernemingen.

 

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen