< Terug naar overzicht

Is ‘loon op maat’ beste motivator en retentiemiddel? NEE, meer loon went snel (door Hilde Goossens)


Is loon een goede motivator? Het is belangrijk dat uw medewerkers ervaren dat hun basisloon goed zit. Want als ze vinden dat hun loon niet in verhouding staat tot hun werk of prestaties, wordt dat snel een demotivator.

Wie ontevreden is over uw loonbeleid, kan daarin een reden vinden om ander werk te zoeken. Toch is loon niet het beste retentiemiddel. Loon kan de motivatie op korte termijn weliswaar een boost geven, maar meer loon went snel.

Belangrijk is vooral dat uw loonbeleid transparant en goed uitgewerkt is. De meeste werkgevers bieden extralegale voordelen. Hoe sterk medewerkers die waarderen, hangt af van het voordeel en hangt samen met hun individuele behoeften. Voordelen zoals maaltijdcheques vallen bij zowat iedereen in de smaak. Maar voor voordelen in verband met mobiliteit is het veel belangrijker om aan te sluiten bij de interesse van de medewerker. Die voordelen op maat uitwerken, kan een extra retentiemiddel zijn.

Voor motivatie en retentie zijn duurzame – vaak niet-financiële – motivatoren belangrijker dan geld. Betrokkenheid wordt dan het sleutelwoord: het is belangrijk dat uw medewerkers zich kunnen identificeren met uw organisatie. Dat ze er trots op zijn. Dat ze in hun werk een zekere autonomie krijgen. Dat ze hun werk betekenisvol vinden en dat de sfeer in uw organisatie goed zit. Dat heeft een duurzamere impact op hun motivatie.

Daarin speelt ook de leidinggevende een doorslaggevende rol. Hij of zij moet de visie en missie van de organisatie verbinden met de talenten en behoeften van de medewerkers. De leidinggevende heeft ook een grote impact op de teamsfeer, de betrokkenheid en de waardering voor de medewerkers. Hij of zij kan mensen een loopbaanperspectief bieden. Daarom is investeren in leiderschap, in loopbaanpaden en in interne mobiliteit duurzamer en effectiever dan loon op maat om de retentie te versterken.


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen