< Terug naar overzicht

Inzetten op duurzame inzetbaarheid van anciens loont


Wie denkt dat 55-plussers willen uitbollen en vastgeroest zijn in hun job, heeft het grondig fout. Uit onderzoek van Acerta blijkt dat ze mobiel zijn, langer aan de slag willen blijven en zelfs flexibeler zijn dan de jongere generatie. Enkele bevindingen: 

-          Een kwart van de werkende 55-plussers is actief op zoek naar een andere job.
-          30 procent van de 55-plussers is ervan overtuigd dat ze langer dan hun 65ste aan het werk zullen zijn, tegenover zo’n 15 percent van de jongeren onder de 24. 

Het kan niet ontkend worden dat ze loyaal zijn, de organisatie kennen als hun broekzak en vaak gezien worden als de stabiele rots in de branding. Waar schort het dan? 

Als gevolg van een star uniform loonbeleid hebben deze werknemers door anciënniteit loonmassa opgebouwd, waardoor ze vaak te duur zijn. Organisaties die een open en motiverend eindeloopbaanbeleid willen voeren, staan dan ook stil bij hun verloningspolitiek. Zij evolueren naar een geïndividualiseerd loonbeleid waarbij elkeen, afhankelijk van zijn of haar levensfase, bewuste keuzes kan maken. Je kan inzetten op een cafetariaplan – of Benefit Motivation Plan. Dat neemt ook de symboliek weg die vasthangt aan het veranderen van job en die vaak flexibel inzetten verhindert. Wie een stap terugzet, heeft het immers ook moeilijk met het opgeven van uiterlijke symbolen. Misschien verliest de persoon zijn kantoor of moet de bedrijfswagen ingeruild worden voor een kleiner model. Een geïndividualiseerd verloningsbeleid maakt het eenvoudiger om een stap te zetten. De keuze voor een kleinere bedrijfswagen, bijvoorbeeld, kan dan gezien worden als een bewuste keuze van de werknemer en niet als een demotie. Het is belangrijk om als organisatie omzichtig om te gaan met deze geladen symbolen. Een cafetariaplan helpt. 

Aandacht hebben voor je 50-plussers is van strategisch belang. Het gaat niet alleen over het ‘lichter’ maken van hun job, maar veeleer over hoe je hun talenten kan inzetten. Oudere werknemers beschikken over heel wat bedrijfskennis en kunnen een sleutelrol toebedeeld krijgen, waardoor ze hun job blijven uitoefenen met veel ‘goesting’ en drive. Organisaties die op een duurzame manier hun 50-plussers inzetten, zullen het verschil maken, zeker in de krappe arbeidsmarkt die er aankomt.


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen