< Terug naar overzicht

HR & technologie: Big data als Big Brother? (auteur: Dirk Vanderhoydonck)

“Te veel analyse verandert big data in Big Brother en dat kan niet de bedoeling zijn.”

Het gebruik van big data is hot. Zo maakt de populaire online-winkelketen Zalando lustig gebruik van complexe algoritmes om als een exacte wetenschap het koopgedrag van klanten te doorgronden. Op basis van je recent aangekochte producten krijg je zonder verpinken suggesties te zien voor je volgende aankoop. Niet met glazen bol, maar met data voorspelt de keten wat in de smaak kan vallen.

Van reflectief naar predictief

Vandaag wordt HR-software voornamelijk nog gebruikt om, na de feiten, hierover te rapporteren en eventueel een toekomstig beleid te initiëren. De manier waarop HR-software gebruikt wordt, zal in de nabije toekomst echter verschuiven van reflectief naar predictief. Met behulp van datasets en statistische algoritmes zal de HR-software het gedrag van werknemers voorspellen. Dat is geen verre toekomstmuziek. We hebben momenteel al een enorme schat aan data waarmee we in theorie het te verwachten gedrag van de werknemer kunnen analyseren. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om op basis van de leeftijd, anciënniteit en afwezigheidsdata van werknemers te voorspellen wanneer het bedrijf best de zoektocht naar een nieuwe werknemer start. Of iets meer omstreden: om op te volgen wie een verhoogde kans heeft om een burn-out op te lopen. Zo kan je als werkgever sneller ingrijpen in plaats van simpelweg te reageren als het te laat is.

Data kunnen je helpen om proactiever om te gaan met je personeel. Bovendien vormt het een mooie aanleiding om vaker met je werknemers de dialoog aan te gaan. Big data kunnen dus een geïndividualiseerde toepassing van het HR-beleid vergemakkelijken. Zo kan je een verschil maken in je beleid en de employability van je werknemers verhogen. En dit leidt uiteraard tot meer tevreden en inzetbare werknemers.

Hoe ver kan je gaan?

Natuurlijk moeten we een belangrijke kanttekening plaatsen bij het gebruik van persoonlijke data: hoe ver kan je gaan voor je het vertrouwen van je personeel schendt? Dat is dé uitdaging: de evenwichtsoefening tussen intelligentie halen uit je data om risico’s te mitigeren, terwijl je de privacy van je werknemers blijft respecteren. Te veel analyse verandert big data namelijk in Big Brother en dat kan niet de bedoeling zijn.


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen