< Terug naar overzicht

HR-manager… Vergeet ook uw eigen loopbaan niet

Het doel van ‘talent mobility’ is medewerkers meekrijgen in de nieuwe manier van loopbaandenken om hun loopbaan zelf in handen te nemen. Als HR-manager is het even belangrijk om ook je eigen loopbaan in handen te nemen. En die zelfzorg verwaarlozen HR-professionals wel al eens. Een bijdrage van Pascaline De Smedt, Managing Consultant Expert bij Ascento.

Meer en meer organisaties gaan door een transformatie. Ontwikkelingen zoals digitalisering verplichten bedrijven hun strategie aan te passen. Dat resulteert vaak in een nieuw businessmodel waarin een aantal mensen niet meer passen. Ook reorganisaties, het sluiten van of verhuizen van hele afdelingen naar het buitenland kunnen ertoe leiden dat een aantal functies, zowel uitvoerende als managementfuncties wegvallen.

Ontslag

Het is dus geen uitzondering meer dat een directeur of senior manager niet meer de juiste persoon is in het nieuwe businessmodel. En dat om uiteenlopende redenen. Ze beschikken bijvoorbeeld niet meer over de juiste competenties. Een transformatie leidt bovendien vaak tot een nieuwe bedrijfscultuur.

En laat een HR-manager nu net het uithangbord zijn van de bedrijfscultuur. Na fusies of overnames verlaten bijvoorbeeld de CEO en de HR-manager vaak de organisatie, omdat ze symbool staan voor de oude manier van werken, dan wel voor de oude bedrijfscultuur.

Ontslag van een HR-manager is, los van zijn kwaliteiten, soms onvermijdelijk. Juist omwille van zijn kennis en expertise is het voor een HR-manager moeilijk een nieuwe loopbaan te starten in de eigen organisatie. En dan komt men al vlug bij outplacementbegeleiding terecht. Want ook voor HR-managers is een outplacementbegeleiding op maat een meerwaarde bij het zoeken naar een nieuwe positie. Een persoonlijke coach kan helpen de juiste richting voor je carrière te bepalen, faciliteert en optimaliseert contacten met potentiële werkgevers en netwerkers.

Enkele tips om een ontslag te verwerken

  • HR-managers zijn vaak nauw betrokken en loyaal aan hun organisatie. Een ontslag komt dan extra hard aan. Het wordt gezien als een persoonlijk falen, terwijl het eerder een deel is van een transformatieproces. Neem een ontslag dan ook niet te persoonlijk.
  • Kunnen terugvallen op een netwerk is belangrijk om een nieuwe baan te vinden. Het is dan ook belangrijk om proactief een netwerk uit te bouwen en te onderhouden, en dat tijdens de hele loopbaan. Een belangrijk deel van de outplacementbegeleiding bestaat erin te leren hoe een netwerk opnieuw te activeren.
  • Doe aan zelfzorg. HR-managers coachen medewerkers om hun loopbaan zelf in handen te nemen en te waken over hun duurzame inzetbaarheid. Maar zelf verwaarlozen ze dat.
  • Zoek steun en begeleiding. Niet alleen om het ontslag emotioneel te verwerken, maar ook tijdens de zoektocht naar een nieuwe positie. Coaching, reflectie-oefeningen en loopbaantools leiden tot een groter zelfinzicht op het vlak van competenties, persoonlijkheid en waarden. Op die manier ontdek je je drijfveren, motivaties, obstakels, energievreters en energiegevers. Zo kan men op een bewuste manier loopbaanbeslissingen nemen. Een carrièrecoach is daarbij de ideale sparringpartner.

■ De auteur, Pascaline De Smedt, is Managing Consultant Expert bij Ascento. Zij schreef deze tekst als lid van de adviesraad van HR Square.


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen