< Terug naar overzicht

HR geleid door buitenstaander: Goede HR zit verweven in heel het bedrijf

“De kerntaak van elke succesvolle HR-manager en per definitie de volledige organisatie moet zijn om de filosofie van ‘mensen groter maken’ in heel de organisatie te laten doordringen.”

Een goede HR-manager zet in op de sterktes van zijn werknemers. Vanuit deze stelling zou elke onderneming of organisatie moeten vertrekken. Er kan echter pas ten volle op de talenten van de werknemers ingezet worden, als HR ook geïntegreerd wordt in elke afdeling of divisie van het bedrijf. Of je zou ook kunnen zeggen dat de kracht van een succesvolle onderneming in de gemeenschappelijke deler zit van alle leidinggevenden samen: elke manager moet als het ware HR uitdragen, in plaats van te focussen op één boegbeeld.

Technische competenties

En het ideale profiel van een HR-manager dan? Degene met een achtergrond in HR heeft zeker het potentieel om een sterke HR-manager zijn. Er zijn immers een aantal technische competenties waaraan een HR-verantwoordelijke moet voldoen, zeker binnen kleine ondernemingen waar je zelf ook operationeel bezig moet zijn. Het is duidelijk dat je meer dan alleen gezond verstand nodig hebt om een effectief personeelsbeleid vorm te geven in een organisatie.

Op het vlak van grote beleidslijnen ben ik er wel van overtuigd dat het verfrissend is om een persoon in te zetten met een brede managementervaring. Een HR-manager moet de business mee helpen sturen door op een doordachte manier in te zetten op het personeel en door zijn visie wijd te verspreiden binnen elke afdeling.

Gelukkige werknemers

De kerntaak van elke succesvolle HR-manager en per definitie de volledige organisatie moet zijn om de filosofie van ‘mensen groter maken’ in heel de organisatie te laten doordringen en de dialoog hierover te stimuleren. Hij of zij moet dus in staat zijn om de nodige oplossingsruimte te creëren, zodat deze filosofie ook voet aan de grond krijgt in de organisatie. Het is cruciaal dat de HR-cyclus, met name de gesprekken tussen werkgever en werknemer, hierop afgestemd wordt, zodat met de concrete invulling van deze filosofie door elk individu rekening gehouden kan worden. Gelukkige werknemers presteren beter en dit zal logischerwijze hun engagement en duurzame inzetbaarheid verhogen.


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen