< Terug naar overzicht

Hoge eisen bij selectie: Ruimte om te groeien (auteur: Tom Vlieghe)

“We moeten meer aanwerven op basis van potentieel.”

Iedereen die ooit op zoek is geweest naar een job kan het beamen: bedrijven zijn niet mals in hun zoektocht naar de ideale werknemer. Ik vergelijk het sollicitatieproces daarom vaak ludiek met een bezoek aan de supermarkt: gewapend met een netjes opgesteld boodschappenlijstje probeer je sneller en efficiënter je weg door de mensenmassa te banen. Want dat is exact wat de meeste bedrijven doen. Ze plaatsen een vacature met strikte criteria: minstens 5 jaar ervaring, in het bezit van een masterdiploma, vlot drietalig. Dat lijstje wordt met veel bravoure opgesteld, en kandidaat-werknemers worden met evenveel verve zorgvuldig gescreend.

Terecht. Je bedrijf wordt gevormd door je medewerkers, je moet dus wel veeleisend zijn bij je zoektocht naar een nieuwe werknemer. Dat is de plicht van elke werkgever. Je gaat tenslotte een jarenlang engagement aan met je nieuwe talent, en dan moet er een goede ‘match’ zijn tussen beide partijen.

Durf afwijken

Maar we moeten durven afwijken van die kant-en-klare oplossing. Jobinvullingen zijn vaak zo breed en divers, of net zo specifiek, dat het simpelweg onmogelijk is om iemand te vinden die aan het volledige plaatje voldoet. Heb je een topkandidaat geïnterviewd die niet vlot Franstalig is, maar je verder wel ziet floreren in je bedrijf? Ga dan op zoek naar een flexibel alternatief. Misschien wil die collega met Zwitserse roots wel bijspringen met Franse vertalingen?

Continue ontwikkeling

Bovendien ben ik er rotsvast van overtuigd dat het succesverhaal pas begint bij de aanwerving. We moeten investeren in een model van blijvend leren, waarbij de continue ontwikkeling van werknemers centraal staat. Op die manier geef je je mensen de mogelijkheid om te blijven groeien in je bedrijf, daag je hen uit om te vernieuwen. Ze kunnen zich ontwikkelen op basis van hun persoonlijke interesses en talenten, waardoor je inzet op hun sterktes.

Daardoor blijven werknemers langer gepassioneerd in hun job en gemotiveerd op de werkvloer, waardoor ze ook duurzaam inzetbaar worden voor de toekomst. We moeten meer aanwerven op basis van potentieel. Dáár ligt de ruimte om te groeien. En dat model werkt voor iedereen.


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen