< Terug naar overzicht

Hoe onze hersenen de kwaliteit van een gesprek bepalen en bijgevolg de mate waarin een bedrijf succesvol is

Ook al weten we dat het belangrijk is om écht te luisteren en ons te openen voor de inbreng van een ander, in vele gesprekken lukt het ons niet. Buitenstaanders zien dan een soort van tennisspel. Waarbij men de bal van de ander zo hard mogelijk probeert terug te slaan en men het spel tracht te winnen met de beste argumenten. Soms proberen we obsessief ‘gelijk te halen’ en zijn we zonder het te beseffen verslaafd aan het shot dopamine dat vrijkomt in onze hersenen. We vergeten echter dat we niet op een tenniscourt staan, maar tegenover een collega of klant met alle gevolgen van dien... Een bijdrage van Magaly De Smet, founding partner en ICF certified coach MCC bij Coaching The Shift.

Het zijn onze amygdala die roet in het spel gooien. De amygdala, die deel uitmaken van ons limbisch systeem, reguleren onze emoties. Ze scannen voortdurend of de situatie waarin we ons bevinden veilig is, of de persoon tegenover ons te vertrouwen is. Evolutionair gezien, van cruciaal belang om te overleven. Vandaag in vele situaties minder relevant, waardoor er vaak loos alarm is. Toch ervaren we dat niet zo in het moment. Er wordt namelijk heel wat cortisol aangemaakt (stresshormoon) en ons lichaam komt in opperste staat van alertheid. Onze bloedsomloop gaat veel sneller, onze ademhaling schiet de hoogte in, we komen in een tunnelvisie terecht, wantrouwen stijgt bliksemsnel.

Op de werkvloer

Op de werkvloer betekent dit dat als we erin slagen om fysiek in het gesprek te blijven (en niet hard wegstappen), we woordelijk proberen het gevecht te winnen. We sluiten ons af voor wat de ander zegt. Of luisteren selectief naar zwakke argumenten in het betoog van de ander, die we vervolgens met onze argumenten bestrijden. De communicatie is een gevecht en we trachten kost wat kost de strijd te winnen. We zitten immers in een waas en kicken op het halen van gelijk. Niet iedereen komt echter in de ‘fight’-modus terecht.

Anderen vertonen een ‘flight’-reactie en stappen zo snel mogelijk uit het gesprek. Nog anderen komen in een ‘freeze’-reactie. Ze blijven in de meeting, maar haken af en deconnecteren volledig. Nog anderen belanden in een ‘appease’-reactie en conformeren en praten de andere naar de mond, terwijl ze een andere mening zijn toegedaan. Welke reactie ook, het is zeer nefast voor vele bedrijven.

Gelukkig zijn er ook andere momenten. Momenten waarop we in een gesprek zitten en diepe verbinding voelen. Op dergelijke momenten is de prefrontale cortex actief, waardoor er een totaal andere chemische cocktail door ons bloed stroomt. Dopamine en oxytocine zorgen ervoor dat we ons goed voelen, dat we ons verbonden voelen en geneigd zijn ons te openen. Ons hart klopt op een coherente manier en we zijn vol vertrouwen.

Op de werkvloer zien we op dat moment mensen die empathisch luisteren naar elkaar en bovenal bereid zijn zich te laten beïnvloeden. Hierdoor komen bij ons nieuwe ideeën naar boven, die we op ons eentje nooit zouden hebben. Vanuit echte cocreatie ontstaan innovatieve oplossingen en ideeën waardoor deze bedrijven koplopers zijn in de markt en het ene succes na het andere binnen halen.

Als coach

Als coach zit onze grote toegevoegde waarde in het creëren van een setting waarin de prefrontale cortex van de medewerkers gestimuleerd wordt, waardoor er bereidheid ontstaat naar zichzelf te kijken. Je voelt het als een systeem opengaat en zich weer sluit.

Benieuwd hoe je bij jezelf een andere hormonenstroom op gang kunt brengen? Stuur me even een bericht en dan stuur ik je zeker onze laatste inspiratiebrief door.

Benieuwd hoe je er als coach voor kunt zorgen dat een systeem zich opent om naar zichzelf te kijken? Van harte welkom in onze Masterclass Teamcoaching, die start op 26 september of in het Professional Coach Training Program op 11 september.

■ De auteur, Magaly De Smet, is founding partner en ICF certified coach MCC bij Coaching The Shift. Zij schreef deze tekst als lid van de adviesraad van HR Square.


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen