< Terug naar overzicht

Het grijze verzuim: Werk aan inzetbaarheid en zelfleiderschap


Kunnen we het absenteïsmebeleid weer trendy maken? Het past alleszins wel bij nieuwe HR-trends rond het aanpakken en voorkomen van burn-out, rond het werken aan welzijn en betrokkenheid van medewerkers, en bij de nodige initiatieven om oudere medewerkers langer aan de slag te houden (cao 104).

Maak alles bespreekbaar

Om lang ziekteverzuim aan te pakken, moet je eerst de oorzaken in kaart brengen en analyseren. Zijn oudere medewerkers vaker ziek? Nee, maar ze zijn wel vaker lang ziek. Daarin spelen fysieke factoren mee, maar ook de psychische belasting. Om daar iets aan te doen, moeten organisaties werken aan een cultuur van positieve duurzame inzetbaarheid: door vrijblijvend oriëntatiegesprekken te hebben met medewerkers, door te peilen naar nieuwe jobinteresses, door preventief te zoeken naar aanpasbare of andere jobs voor iedereen.
Wacht vooral niet tot het te laat is. Doe het in een sfeer van vertrouwen en openheid. En maak te zware werkbelasting bespreekbaar. Daarvoor is goed leiderschap nodig. En bekijk of je organisatie klaar is voor meer zelfleiderschap: want mensen die zelf aan het stuur zitten, zijn meer betrokken en blijven langer gemotiveerd.

Alerte leidinggevenden

Bij kort ziekteverzuim heb je vooral leidinggevenden nodig om het op een positieve, motiverende manier te erkennen, bespreekbaar te maken en aan te pakken. Een controlearts op pad sturen, is een maatregel van de laatste kans en alleen zinvol bij gedeconnecteerde medewerkers.
Voor een krachtige, gevatte aanpak van kort verzuim heb je sterke leidinggevenden nodig, met oog voor de individuele situatie van de medewerker. Kort verzuim kan bijvoorbeeld een eerste signaal zijn dat er een burn-out op de loer ligt. Als de leidinggevende dat op tijd herkent, kan hij het aangrijpen om de belasting van de job te bespreken. En in dat geval ook lang verzuim te voorkomen.
Gaat het om kort verzuim om op maandagochtend een weekendroes uit te slapen? Dan heb je wellicht te maken met een medewerker die al gedeconnecteerd is. Daarvoor is een krachtige, gevatte aanpak nodig. En dus ook goed leiderschap.


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen