< Terug naar overzicht

Evaluatiegesprekken: Motiveren, richting geven en groeikansen helder maken (auteur: Hilde Goossens)

“Dat het nut van evaluatiegesprekken ter discussie gesteld wordt, heeft meer te maken met de ondermaatse kwaliteit ervan dan met hun nut op zich.”

Evaluatiegesprekken kunnen een belangrijke hefboom zijn om talenten te ontwikkelen en om de doelstellingen van een organisatie te verbinden met de loopbaan van medewerkers. Althans, als ze goed gebeuren.

Klassieke knelpunten

Klassieke knelpunten: een te complex systeem, te weinig verband met de werkelijkheid in de organisatie, wantrouwen of manke communicatie, een gebrek aan koppeling met het ontwikkelingsbeleid. Of mensen komen met verkeerde doelstellingen naar een evaluatiegesprek: alleen maar om loonopslag te vragen, bijvoorbeeld. Of leidinggevenden herleiden de evaluatie tot één eindscore, wat weinig ruimte laat voor een echt ontwikkelgesprek.

Klassiek tegenargument

Klassiek tegenargument: we hebben het hele jaar al informele gesprekken. Alleen zijn die partieel. En medewerkers waarderen toch formeel georganiseerde persoonlijke aandacht met perspectief op de toekomst. Daarom hoef je nog geen heel jaar te wachten met feedback geven. Je mag nog altijd permanent coachen. Maar soms sparen leidinggevenden hun feedback op om dan één keer per jaar met een waslijst vol van negatieve opmerkingen te komen – niet bepaald een goede basis voor een constructief gesprek.

Een goed ingebed en gebruiksvriendelijk evaluatiesysteem kan medewerkers motiveren, richting bieden en kansen op groei helder stellen. Het kan een wezenlijk onderdeel zijn van een motiverende en inspirerende dynamiek én het duurzaam aan boord houden en ontwikkelen van talent. Een gebrekkig systeem of een gebrekkige inbedding zijn een gemiste kans voor de medewerker, de leidinggevende en de organisatie.

Pijnlijke conclusie

Toegegeven, evaluatiegesprekken glijden te vaak af, en houden soms niet genoeg voeling met de koers en de toekomst. Toch is het verleden nuttig om mee te nemen naar wat ons nu en morgen vooruithelpt. Dan werk je vanuit een andere dynamiek en betrokkenheid. Noem het effectief leiderschap en zelfleiderschap in een sfeer van co-creatie. Met de blik op de toekomst. Pas dan kunnen evaluatiegesprekken ontwikkeling en ondernemerschap stimuleren en continueren.

Conclusie: dat het nut van evaluatiegesprekken ter discussie gesteld wordt, heeft meer te maken met de ondermaatse kwaliteit ervan dan met hun nut op zich.


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen