< Terug naar overzicht

Evaluatiegesprekken: Iedereen is een witte raaf

“Maak van evaluatiegesprekken geen vinkgesprekken, maar wel vonkgesprekken.”

Toegegeven, onze huidige beoordelingssystemen zijn hiërarchisch, onpersoonlijk en gedateerd. Iedereen wordt aan dezelfde standaardeisen onderworpen, waardoor we de talenten en unieke capaciteiten van elke werknemer links laten liggen. Wat gebeurt er bij een evaluatie? Elk bedrijf heeft een lijstje met typische criteria per functie, waaraan iedereen in die positie zou moeten voldoen. Werkgevers vinken elk nummer met de grootste voorzichtigheid af en werknemers gedragen zich naar deze gestandaardiseerde normen in de hoop een goede beoordeling te krijgen. Pijnlijk gevolg: bedrijven verliezen de unieke aspecten van een persoon uit het oog. We creëren homogeniteit.

Betekent dit dat organisaties elke vorm van meetsystemen meteen uit het raam moeten gooien? Absoluut niet, maar we moeten wel dringend afstappen van uniforme prestatieschalen en meer oog hebben voor de individuele kwaliteiten. Organisaties moeten – continu – inzetten op de sterktes van medewerkers. De leidinggevende moet bij een evaluatie vaker kijken naar wat mensen drijft en naar de individuele competenties. Zo kan hij beter inspelen op de talenten en vermijden dat ze onnodig veel energie verbruiken in het gebruik van competenties die ze minder bezitten. Dan kan de leidinggevende tijdens een evaluatiegesprek ook gerust aangeven dat de medewerker op bepaalde competenties minder scoort, zonder dit te moeten ‘afstraffen’. Zo’n professionele ‘quality time’ tussen werknemer en werkgever werkt. Zo worden evaluatiegesprekken geen vinkgesprekken, maar vonkgesprekken!

Organisaties zetten dus best in op de rijkdom van loopbanen, zodat een ontwikkelingsplan opgesteld kan worden op maat. De taak van HR is om harmonie te vinden tussen de talenten van elke werknemer en de doelen van de organisatie, om te evolueren naar een systeem waar ‘employability’ centraal staat. Inzetten op talent verhoogt de ‘employability’ en daar plukken beide partijen de vruchten van. Het gaat immers om de fitheid in een job. Zo gaan we van een systeem met een selecte groep ‘high potentials’ in de spotlight naar een systeem van ‘all potentials’, waarin iedereen tot zijn recht komt en een witte raaf wordt.


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen