< Terug naar overzicht

Employability, een tripartite


Employability is de verantwoordelijkheid van zowel werknemer als werkgever. Dat is toch evident? Of lijkt dat alleen maar zo?

Wat is dat eigenlijk, ‘employable’ of inzetbaar zijn? De inzetbaarheid van een persoon is niet job-gebonden, ook niet werkgever-gebonden, maar wel arbeidsmarkt-gebonden. Dat betekent dat het de verantwoordelijkheid is – of toch zou moeten zijn – van het individu zelf.

Waar ligt dan het belang van het bedrijf? Vanuit het oogpunt van retentie heeft een werkgever er alle belang bij om medewerkers duurzaam in te zetten in zijn organisatie. Hij zorgt ervoor dat medewerkers zo lang mogelijk goed, gemakkelijk en graag voor hem werken. En dan gaat het niet om slogans zoals ‘wij geven 4 weken opleiding per jaar’. Het komt erop aan dat medewerkers 220 dagen per jaar kunnen leren en groeien, binnen een inspirerende, stimulerende en menselijke omgeving. Zolang de medewerker daar zin in heeft.

Dat maakt dat in de employability van een individu, de huidige werkgever ‘slechts’ een tijdelijke partner is, namelijk zolang de ambities van beiden voldoende op elkaar aansluiten. De maatschappij is in deze de permanente partner en het is haar verantwoordelijkheid om loopbaanontwikkeling en lange inzetbaarheid te faciliteren, zodat mensen langer goed, gemakkelijk en graag kunnen werken. Elk individu kiest hoe hij deze partnerschappen gebruikt en mixt in het uitbouwen van een individuele loopbaan.

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen