< Terug naar overzicht

Een middel, geen doel (door Sven Hubin)


Meer dan 5,4 miljoen Belgen zitten al op Facebook, en meer dan 1,4 miljoen op LinkedIn. Logisch dat iedereen vandaag meepraat over sociale media. Wil dat zeggen dat elke organisatie zomaar mee moet springen op elke ‘sociale media’-kar die voorbijrijdt? Nee. Voor een organisatie en voor HR zijn sociale media een middel, geen doel. Toch zijn er nog dikwijls organisaties die zich afvragen: zullen we eens iets doen met sociale media? Als doel op zich. 

Sociale media kaderen in breder geheel 

Alles begint bij de cultuur van je bedrijf. Heb je een open communicatieve cultuur? Dan kunnen sociale media voor HR een meerwaarde betekenen. Ben je als organisatie eerder gesloten? Dan kunnen die kanalen ook voor HR geen toegevoegde waarde creëren.

Wil je als bedrijf actief zijn op sociale media? Voor je kunt starten, moet je eerst enkele stappen doorlopen: 

::1. Zorg voor een goede basis (lees: website).
::2. Bepaal je doelstelling, doelgroep en strategie.
::3. Selecteer de juiste kanalen. 

Sociale media zijn vluchtig. Dat geldt niet alleen voor de boodschap die je verspreidt, maar ook voor de kanalen zelf. Voortdurend komen er nieuwe kanalen bij, voortdurend verdwijnen er. Hou dus een vinger aan de pols. Let altijd op waarmee je doelgroep bezig is en op welke kanalen hij actief is. Is het belangrijk om op alle sociale media aanwezig te zijn? Nee. Als je altijd vertrekt vanuit je doelstelling, doelgroep en strategie, is het eenvoudig om alleen de juiste kanalen te selecteren. Dan is het niet nodig om tijd en middelen te investeren in elk nieuw kanaal dat zich aandient. 

Klout gebruiken om kandidaten te screenen? 

Wat is Klout nu juist? Mijn antwoord: “Klout is leuk voor mensen met een ego (en voor mij).” Klout zou meten hoeveel invloed je online hebt. Het geeft je een zicht op hoe verschillende sociale media bijdragen tot je score. Mijn score schommelt momenteel rond 50. Maar elk jaar verhoogt die score even rond eind februari. Niet omdat ik dan meer invloed heb, maar omdat ik dan jarig ben en gelukwensen krijg op mijn Facebook-pagina. Klout-scores gebruiken om kandidaten te screenen? Ik zou het niet doen…


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen