< Terug naar overzicht

Calimero of Kuifje?


We moeten maar eens stoppen met ons af te vragen waarom we als HR niet de eerste viool spelen. Het wordt tijd dat we zelf keuzes maken: wat willen we eigenlijk?

Vandaag kiezen vele HR-professionals ervoor om in eerste instantie de loketfunctie voor het personeel waar te nemen. Het streelt ons kennis-ego en laat ons toe te schitteren in onze comfortzone. En dan wentelen we ons – net als Calimero – in zelfmedelijden, omdat we niet gevraagd worden voor de grootsere dingen.

Willen we écht de strategische partner zijn in de organisatie? Willen we écht het welzijn van onze medewerkers optimaliseren binnen de organisatiedoelstellingen? Wel, dan moeten we het gewoon beginnen doen. Maar dan moeten we wel consequent zijn en dus zelf instaan voor het opruimen van de remmende factoren. 

Ik benoem de belangrijkste twee remmen: 

::1. We informatiseren en delegeren de helpdeskfunctie. We trappen niet langer in de valkuil om persoonlijk elke vraag van elke medewerker te behandelen, maar zorgen voor een degelijk intranet en gespecialiseerde, administratieve medewerkers.

:: 2. We zitten met de business aan tafel en bespreken business-problemen in een business-taal. We gaan dus niet meer naar de zoveelste gespecialiseerde HR-opleiding, maar volgen een MBA. Door met de business over de business te praten en daartoe bij te dragen, creëren we voor onszelf een positie die toegevoegde waarde heeft binnen elke business-thematiek 

Mijn pleidooi: als Kuifje moeten we geloven in onszelf en in onze toegevoegde waarde. Met onze competenties en talenten kunnen we elke uitdaging aan. Maar dan moeten we het wel echt willen. De keuze is aan ons: Calimero of Kuifje.

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen