HR Square 201 (november-december 2020)
Bart Van Bambost (Nipro Europe): “Als het niet duidelijk is, hebben we gefaald”
Zo geef je de bevlogenheid van je medewerkers en teams een boost
In tijden van COVID bestaat de grootste uitdaging van leidinggevenden en hr-professionals eruit hun teams gemotiveerd en geëngageerd te houden. Acerta leidt je in vijf stappen naar een sterkere bevlogenheid van je medewerkers.
PARTNERWEBINAR
PerformanSe - Carrièreplanning en interne mobiliteit in tijden van onzekerheid: hoe begeleid en adviseer ik mijn werknemers? (Donderdag 03/12 – 11:00)
Buro International innoveert met MyBI
MyBI is een bedrijfswebshop die werkgevers helpt het thuiskantoor van hun werknemers in te richten. De werkgever legt samen met Buro International het aanbod vast. Daarna kunnen de medewerkers bureaumeubilair shoppen naar eigen smaak.
HR Square Conference 2021 - NIEUWE DATUM
De HR Square November Conference is verplaatst naar dinsdagavond 4 tot donderdagnamiddag 6 mei 2021, ook in Dolce La Hulpe. Voorzitter is professor Lou Van Beirendonck (Quintessence/AMS). Het thema luidt ‘Hiërarchie en autonomie: een valse tegenstelling?’
Telewerken tijdens de lockdown: 5 tips om in contact te blijven met collega’s
Ook als u telewerkt is het mogelijk én wenselijk om nauw contact te houden met uw collega’s. Securex legt uit hoe u dat doet op een eenvoudige, speelse manier en bovendien volledig coronaproof.
ADVIESRAAD
De strategische change-rol van HR (Steven Van Raemdonck, Top Employers België)
PARTNERNIEUWS
Aanvullend pensioen: hoe rendement realiseren op de huidige financiële markten? (Karel Coudré, AXA)

Vic Van Geele HR Director North Veepee

Vic Van Geele verliet Delhaize Belgium, waar hij HR Director HQ was, om HR Director North (Benelux, Duitsland, Zwitserland) te worden van Veepee, een belangrijk Frans bedrijf voor online verkoop, dat in 2001 opgericht werd als vente-privee.com. Van Geele is master in Handelswetenschappen (Hogeschool Gent, 2006) en studeerde ook HRM aan de Brusselse HUB. Hij begon bij Daikin als HR Officer in 2007 en trok daarna van 2011 tot 2015 naar Ferrero Benelux, eerst als HR Business Partner, later werd hij HR Manager. De volgende stap was Hilti Belux, waar Van Geele Head of HR werd, van 2015 tot 2019.

An Bomans HR Director BEA Group (Halma Company)

Tot voor kort was An Bomans Europees actief bij Ingersoll Rand als Senior Strategic Partner. Voordien was zij HR Leader bij Halyard Health. Opmerkelijk is dat Bomans Management & Marketing studeerde aan Erasmus Brussel. Zij vloog (onder meer) in de marketing bij Daikin en sales bij Honeywell en hield dat vele jaren vol. In 2013 veranderde Bomans van koers naar HR bij Halyard Health, waar zij bijna zes jaar bleef

Obesitas: de laatste ‘geaccepteerde’ discriminatiegrond op het werk? Toch voor vrouwen…

Bent u ‘te dik’ (sorry voor deze formulering!)? Dan krijgen uw carrièrekansen en inkomen een stevige knauw. Tenminste, als u van vrouwelijke kunne bent. Mannen hebben geen professionele last van obesitas, integendeel. Dat bracht Brits onderzoek aan het licht. Is obesitas de laatste ‘sociaal aanvaarde’ discriminatiegrond op het werk? Deze keer niet alleen tussen mannen en vrouwen, maar tussen vrouwen en vrouwen?

Neuroleiderschap: wat is dat en hoe werkt het?

Wat gebeurt er in het brein van succesvolle leiders en in dat van leiders die minder succesvol zijn? Steven Poelmans, professor Neuroscience & Strategic Leadership (Universiteit Antwerpen, AMS) meet hun hersenactiviteit en combineert dat met feedback van observatoren in levensechte en emotioneel uitdagende bedrijfssituaties. Daaruit blijkt dat succesvolle leiders zeer snel kunnen switchen tussen ronduit tegengestelde leiderschapsstijlen. Tekst: Hilde Vereecken

Goed nieuws voor (werknemers en werkgevers) Vlaamse zorgsector?

De werkgevers- en werknemersvertegenwoordigers uit de Vlaamse social-profitsectoren bereikten op 24 november 2020 eindelijk ‘een ontwerp van voorakkoord met de Vlaamse regering’. Het akkoord dat loopt van 1 januari 2021 tot 31 december 2025 brengt een substantiële koopkrachtverhoging voor het personeel, maar investeert ook in kwalitatieve jobs, meer mensen op de werkvloer en vernieuwde strategieën in de zoektocht naar nieuwe medewerkers. Het akkoord heeft betrekking op bijna 180.000 voltijds equivalenten in zowel de private als de publieke social profit. Jaarlijkse investering: 577 miljoen. Is dat genoeg, te weinig of te veel?

Aantrekkingskracht zorgberoepen: het ziet er niet goed uit

In tijden van crisis daalt de werkgeversaantrekkelijkheid van bedrijven. Dit geldt ook opgaat voor beroepen. Zorgberoepen worden erger getroffen door de coronacrisis dan niet-zorgberoepen. Bij zeven van de tien zorgberoepen bedraagt de daling inzake aantrekkelijkheid ten minste 10 procent, volgens een recente studie. Bij de niet-zorgberoepen is dat slechts één op tien. Dit blijft dus meer dan een beke een probleem voor de zorgsector en de volksgezondheid. Ondanks de beloofde loonsverhogingen, bonussen en ‘meer handen’.

Onderzoek legt stilzwijgen over structureel racisme op arbeidsmarkt en in onderwijs bloot

Belgische en Duitse beleidsteksten stellen etnisch-raciale ongelijkheden in het onderwijs en op de arbeidsmarkt veelal voor als individuele tekortkomingen van migranten en minderheden zelf, zoals bijvoorbeeld onvoldoende taalkennis of een gebrek aan de juiste kwalificaties. Het beleidsdiscours heeft weinig aandacht voor structurele oorzaken zoals racisme. Dit blijkt uit onderzoek van dr. Laura Westerveen (VUB).

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen

HR Square Online Conference

De HR Square Conference van eind november werd logischerwijze verplaatst naar 4 tot 6 mei 2021. Ondertussen moet u niet op uw honger blijven zitten. Op donderdag 26 en vrijdag 27 november kan u online genieten van een stevige voorproef, die u alleen maar meer zal doen uitkijken naar de hoofdschotel volgend voorjaar.

Caroline Aelvoet HR Director Sodexo

Caroline Aelvoet is master in de Rechten (KU Leuven, 2004) en startte haar carrière als advocate bij het kantoor Devlies. Vier jaar later werd zij Legal Counsel bij KBC. In 2009 stapte zij binnen bij Sodexo als General Counsel. Aelvoet was daarnaast ook ruim twee jaar Sales Manager Large Account. In september zette zij de stap naar HR bij Sodexo, nadat zij bij Vlerick een bijkomende opleiding had gevolgd.