HR Square Conference (Dolce La Hulpe, 4-6/05/2021) - NIEUWE DATUM

De jaarlijkse HR Square November Conference is verplaatst naar dinsdagavond 4 tot donderdagnamiddag 6 mei 2021, ook in Dolce La Hulpe. Voorzitter is professor Lou Van Beirendonck (Quintessence/AMS). Het thema luidt ‘Hiërarchie en autonomie: een valse tegenstelling?’ Haal er maar meteen opnieuw uw agenda bij.

Wouter Van Linden Group Head of HR Waterland Private Equity

Wij dachten al dat Wouter Van Linden nooit zou weggeraken bij KPMG, maar na meer dan 15 jaar is het toch gebeurd. Van Linden is master in de Rechten (Universiteit Antwerpen, 1994) en voegde daar nog een Manama aan toe in Accounting & Business Management (UGent, 1995). Hij startte als Senior Consultant bij PwC, gespecialiseerd in arbeidsrecht en aanverwante. In 1998 stapte hij over naar het met PwC gelieerde advocatenkantoor Lawfort als advocaat en Senior Associate, voor dezelfde domeinen.

Eveline Joos HR-manager vanHaren Schoenen

De ondergang van FNG Group (met onder meer Brantano als een van de bekendste merken) is helaas nog dagelijks nieuws. Goed nieuws voor Eveline Joos is dat zij HR-manager werd bij vanHaren Schoenen, een dochter van de grote Duitse Deichmann-groep (meer dan 42.000 werknemers, familiebedrijf sinds 1913). De groep nam recent ongeveer 40 Brantano-winkels over.

Substantiële tot grote minderheid HR worstelt met professionele coronagevolgen

Het Nederlandse psychologisch consultancybedrijf OpenUp enquêteerde naar de impact van het coronavirus op het mentaal welzijn van werknemers en organisaties, door de ogen van HR-medewerkers. Ruim 540 beslissingsbevoegde HR-professionals uit verschillende sectoren beantwoordden vragen over het mentaal welzijn van het bedrijf en dat van henzelf. Een korte samenvatting van de bevindingen.

Emotionele Intelligentie: wat is het concept vandaag nog waard?

Dat emotionele intelligentie vandaag ook een thema is buiten de academische wereld, danken we eigenlijk aan één man: Daniel Goleman. Hij was het die 25 jaar geleden het boek met de gelijknamige titel schreef. Of dat boek vandaag nog steeds het lezen waard is? We gaan het na met professor Johnny Fontaine (UGent).

Aandelenopties voor de CEO: pas op voor de boemerang

In een opmerkelijk interview met het weekblad Trends geeft professor Xavier Baeten (Vlerick Executive Remuneration Research Centre) een kritische commentaar bij de (onder meer Belgische) evolutie van de toplonen tussen 2015 en 2019 van de 600 grootste beursgenoteerde bedrijven in Europa. Wij citeren uit het boeiende artikel van Kurt De Cat.

Verwachte loonindexering bedienden privésector is 1,01 procent

Voortgaand op een nog voorlopige afgevlakte gezondheidsindex voor december 2020, komt HR-dienstverlener Acerta voor 1 januari 2021 uit op een loonindexering van 1,01 procent voor bedienden die verloond worden volgens PC 200. Misschien zal dat percentage nog naar beneden worden bijgesteld.

Collectief ontslag: (dubbel)check drempel ontslagen in periode van 60 dagen

De Belgische wetgeving inzake collectief ontslag is (grotendeels) het gevolg van de implementatie van een Europese richtlijn. De oorspronkelijke richtlijn dateert van 1975 en werd in 1992 gewijzigd. In 1998 werd een consolidatie doorgevoerd met richtlijn 98/59/EG van de Raad van 20 juli 1998 betreffende de aanpassing van de wetgevingen van de lidstaten inzake collectief ontslag. Conform de richtlijn is er een collectief ontslag wanneer x aantal ontslagen vallen binnen een periode van 30 of 90 dagen. De richtlijn liet wel de mogelijkheid voor lidstaten om meer beschermende bepalingen in te voeren op nationaal vlak. België deed dit voor de drempel: waar de numerieke criteria werden behouden net zoals in de richtlijn, breidde België de referentieperiode uit van 30 naar 60 kalenderdagen (zowel in de cao 24, het koninklijk besluit van 24 mei 1976, als in de Wet Renault). In dit artikel focussen we naar aanleiding van een recent arrest van het Hof van Justitie op de concrete toepassing van deze referentieperiode van 60 kalenderdagen.

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen

Philip D’Hollander Manager Comp & Ben Europe bij Avantor

Philip D’Hollander startte dit voorjaar als freelance Compensation Specialist bij Avantor, maar werd er deze maand Manager Comp & Ben Europe. Het bedrijf heeft zijn roots als chemisch bedrijf in 1904, in New Jersey. Vandaag telt het 12.000 werknemers met operaties in meer dan 30 landen en is het actief in productie en distributie voor life sciences, technologie en materialen.

Aertssen Group: HR-beleid staven met cijfers

Financieel inzicht heeft HR-directeur Alain Bastiaens al vaak geholpen om zijn collega’s en gesprekspartners bij Aertssen Group van het belang van bepaalde HR-beslissingen te overtuigen. Zijn boodschap voor collega’s zonder financiële of economische opleiding: volg een financiële opleiding voor dummies. Al heeft Alain dat nooit zo gezegd. Wij doen het (en hebben het gedaan).