< Terug naar overzicht

Nadège Bonny: “Een op drie ondernemingen laat korting op bedrijfsvoorheffing liggen”

Partnernieuws

Te weinig ondernemingen maken gebruik van de financieringstools die beschikbaar zijn voor onderzoek en ontwikkeling (O&O). En neen, die steunmaatregelen zijn niet alleen voor onderzoekers in witte labojassen, maar bestaan voor een heel gamma aan projecten. Tenminste: als u weet hoe u te werk moet gaan.

“Om te bepalen of een project een O&O-project is dat in aanmerking komt voor allerlei steunmaatregelen, moet je kijken naar de criteria die zijn opgesteld door de OESO in het Frascati-handboek”, zegt Nadège Bonny, Innovation Performance Manager bij Ayming. “Er zijn vijf criteria die internationaal gebruikt worden, al laten ze wel een grijze marge open. Je moet wat ervaring hebben om niet alleen O&O te herkennen in de activiteiten van de onderneming, maar ook om aan te tonen dat een bepaald project aan de criteria voldoet.”

De experte geeft enkele voorbeelden die met witte labojassen weinig uitstaan hebben. “Denk aan het aanpassen van een kwaliteitsproces, de integratie van een nieuw netwerk, het hertekenen van industriële processen of het indienen van patentaanvragen.”

Tot 80 procent korting op bedrijfsvoorheffing

Waarom het belangrijk is om een project als O&O te labelen? Omdat er Europese, Belgische en Vlaamse steun beschikbaar is voor dergelijke projecten. Zo kun je 13,5 procent van de O&O-investeringen fiscaal aftrekken. Via het SME Instrument kunnen kmo's financiering en ondersteuning krijgen voor baanbrekende innovatieve projecten met internationale ambities.

Voor HR-verantwoordelijken is vooral de gedeeltelijke vrijstelling van bedrijfsvoorheffing voor onderzoekers van belang (de zogenaamde BV-korting). “De onderneming kan tot 80 procent van de bedrijfsvoorheffing inhouden voor onderzoekers”, legt Nadège Bonny uit. “Vroeger was dat alleen mogelijk voor onderzoekers met een masterdiploma, sinds januari 2018 geldt dat ook voor bachelors – zij het beperkt tot maximaal 40 procent.” De BV-korting is pro rata: voor een onderzoeker met masterdiploma die een jaar lang halftijds op een O&O-project werkt, geldt een vermindering met 40 procent (zijnde de helft van 80 procent) in de bedrijfsvoorheffing.

Te weinig bekend en gebruikt

Dat klinkt erg aanlokkelijk, zeker in het licht van de brede definitie van onderzoek en ontwikkeling. Toch zijn er nog steeds heel wat ondernemingen die, hoewel ze wel degelijk in aanmerking komen, de BV-korting níet toepassen, zo blijkt uit de O&O-barometer van Ayming. Die peilt naar de uitdagingen, financiering en toekomstvisie van Belgische ondernemingen op het vlak van O&O.

“Eén onderneming op drie past de BV-korting niet toe”, zegt de Bonny. “Daar zijn verschillende redenen voor, waarvan de belangrijkste misschien wel is dat de ondernemingen denken dat hun activiteit er niet voor in aanmerking komt. Een andere reden is een gebrek aan tijd bij de HR-verantwoordelijken en onvoldoende kennis over de maatregelen en de procedures om ze te kunnen toepassen. De complexiteit, zeker ook als het gaat over het aanwerven van al dan niet buitenlandse onderzoekers, is groot.”

Komt daarbij dat, terwijl ondernemingen weinig ervaring hebben met deze steunmaatregelen, de overheid die toeziet op de toepassing van de regels, net meer expertise in huis heeft. Uit de O&O-barometer blijkt ook dat zeven op de tien ondernemingen al zijn gecontroleerd op de correcte toepassing van de BV-korting. Nadège Bonny: “Vroeger werd er vooral gekeken of iemand het juiste diploma had, terwijl we nu zien dat inspecteurs veel meer nagaan of projecten wel voldoen aan de criteria om als O&O erkend te worden. Er is vandaag daarom meer nood om duidelijk te preciseren op welke manier het project voldoet en meer aandacht te spenderen aan de correcte aanvraag”, zo besluit ze. “Maar het is klaar dat het wel steeds de moeite is om te verifiëren welke mogelijkheden er zijn om directe steun te ontvangen of gebruik te kunnen maken van de fiscale stimuli.”

Ayming is een internationale consulting groep gespecialiseerd in Business Performance die al meer dan 15 jaar in België actief is. De onderneming helpt bedrijven hun algemene prestaties op lange termijn te verbeteren, de waarde van hun algemene activiteit te doen stijgen en hun performance te verbeteren op vlak van human resources, finance en innovatie.

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen