< Terug naar overzicht

Debat. Human robotics management

Waar kan u nog terecht als uw organisatie het straks doet met 50 tot 80% minder personeel?

De multigeniale Leonardo da Vinci (1452-1519) was van alle intellectuele en artistieke markten thuis. Naast een groot artiest, was hij ook wetenschapper en ingenieur. Enkele jaren geleden organiseerde HR Square zijn November Conference in Amboise, het stadje in de Loire-streek waar Leonardo overleed en begraven werd. In het aan hem gewijde museum maakten we kennis met ontwerpen en maquettes van zijn uitvindingen. Daaronder: een tank, een mitrailleur, een onderzeeboot, een vliegtuig, een helikopter, zelfs een rekenmachine. Het zou tot 300 à 400 jaar na de dood van de uitvinder duren eer van al dit speelgoed echt gebruik kon worden gemaakt. 

Fast forward, want tegenwoordig gaat alles inderdaad wat sneller. In februari lazen we in de krant De Standaard (komaan, ook online) een uiterst interessante en aanbevelenswaardige artikelenreeks over robots en computers die over zowat tien jaar ongeveer de helft van de huidige banen voor hun rekening zouden (kunnen) nemen. Nu is vervanging van menselijke arbeid door machines oud nieuws – sinds het begin van de industriële revolutie, ondertussen ook al 200 jaar geleden, hebben we niets anders gezien – maar het nabije toekomstbeeld is toch fascinerend. Zeker ook voor HR-professionals. 

Kijken we eerst eens naar de industrie. Robots worden substantieel goedkoper en presteren van jaar tot jaar wat beter, zodat ze steeds meer routineuze taken op zich kunnen nemen. Tegelijkertijd wordt de kostprijs van menselijke arbeid – overal ter wereld – duurder. En vallen steeds meer werknemers tijdelijk of permanent in de mentale lappenmand. “Vanaf het moment dat een industriële robot 15% goedkoper wordt dan een vergelijkbare fabrieksarbeider, beginnen bedrijven na te denken en kan de mens van de robot verliezen”, leert de krant uit onderzoek van een gereputeerde consultancy. De bron verwacht dat het aantal automatiseerbare taken in de industrie tegen 2025 zal stijgen naar 25% (tegen 10% vandaag). 

In een andere bijdrage is sprake van de mogelijke vervangbaarheid binnen 20 jaar van bijna de helft van de huidige jobs, alle sectoren dooreen. Alle functies en rollen waarin “creativiteit, sociale intelligentie en niet-routineuze taken zoals perceptie en manipulatie” weinig of geen belang hebben, zijn vogels voor de robot. 

Wat betekent dit nu voor u? Bent u HR-manager of zoiets? Dan moet u op het eerste gezicht weinig angst koesteren voor uw type baan. Managers en intellectuele, wetenschappelijke en artistieke beroepen zijn het minst bedreigd. Maar zal dit ook gelden voor HR-managers? Waar kan u nog terecht als uw organisatie het straks doet met 50 tot 80% minder personeel? 

Misschien is het niet zo gek dat u – en zeker uw potentiële opvolgers – al eens gaat nadenken over reconversie. U zou kunnen uitkijken naar andere managementdisciplines waarin u uw intellectuele, leiders- en coaching-capaciteiten wel nog te gelde zal kunnen maken, misschien met veel minder volk rondom u, maar daarom niet slechter betaald. 

Een andere optie is dat u resoluut overschakelt op het nieuwe HRM: human robotics management.

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen