< Terug naar overzicht

De verwoestende breuk (Luk Smeyers)

Ik woonde enkele weken geleden een presentatie bij van de Europese Talent Sourcing Manager van één van de meest bekende sociale netwerken. Ik ben er nog altijd van onder de indruk en ik ben er zeker van dat de recruitment professionals die daar met mij aanwezig waren, met een kramp in hun maag naar huis zijn gegaan.

Monitoren van de employee lifecycle

Nooit eerder heb ik een performantere recruitment professional gezien: in de job gekomen vanuit de business (alle medewerkers van de rekruteringsafdeling komen uit de business!), extreem betrokken bij de ontwikkeling van de business (praat niet over HR, maar over het schaalbaar maken van de business) en door en door ‘data-driven’. Zijzelf en haar team monitoren dagelijks (jawel!) alle data die betrekking hebben op de volledige employee lifecycle: van het binnenkomen van de nieuwe medewerker, via de kwaliteit van de onboarding, de stand van de kennisontwikkeling, de evolutie van de business-gerelateerde prestaties, de eventuele promotiestappen en de carrièreflow, en indien van toepassing, ook de gedetailleerde omstandigheden van de exit (en de daarbij horende gestructureerde informatie-inwinning).

Recruitment valideert hun werk

Niets ontsnapt aan hun aandacht, het is een volledig geïntegreerd informatiecircuit. Aanwervingscriteria worden permanent gevalideerd en bij de geringste afwijking wordt er meteen gecorrigeerd. Gewoon indrukwekkend. Op zulke momenten ben ik fier dat ik in het HR-vak zit en word ik laaiend enthousiast om de ontelbare groeimogelijkheden die er nog zijn, niet het minst op het terrein van het data-gedreven uitbouwen van de recruitmentfunctie in organisaties.

Recruitment biedt enorme analytische perspectieven

Nagenoeg dagelijks voer ik gesprekken met HR-professionals en steeds vaker met managers en medewerkers uit de rekruteringsafdelingen. Waarom dat gelukkig zo is? Meer dan ooit beseffen deze mensen dat ze het niet langer kunnen verantwoorden om niet ‘data-driven’ te werken.
In mijn eigen ervaring wordt in 95 procent van de rekruteringsafdelingen nog steeds gewerkt zonder enige validatie van aanwervingscriteria. In tegenstelling tot het dreamteam dat ik hierboven beschreef, hebben ze geen enkel zicht op de ontwikkeling van de prestaties of de loopbaan eenmaal de nieuwe medewerker aan boord is. Ze rijden gevaarlijk blind door het HR-landschap, meestal volledig afgesneden van de meest essentiële informatiebronnen. Ze zijn daardoor op geen enkele manier in staat om hun aanwervingsaannames te valideren in de realiteit van elke dag.

De data-armoede van recruitment kost handenvol geld

De breuk tussen aanwervingsgegevens en de informatie uit de lifecycle van nieuwe medewerkers, durf ik te beschrijven als verwoestend. Deze disconnectie kost organisaties handenvol geld en alleen al maar het eenvoudig samenbrengen van een aantal basisgegevens zou al een enorme verbetering kunnen opleveren. Je hoeft in eerste instantie nog helemaal geen complexe data-modellen te ontwikkelen. Wat nodig is: gewoon goede ‘huisvaderlijke discipline’ om de brug te leggen tussen gegevens die er meestal wel zijn, maar zich in afzonderlijke silo’s bevinden. Wachten kan niet meer!

Luk Smeyers is CEO en co-founder van iNostix by Deloitte.

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen