< Terug naar overzicht

Column - Roomba HR? - Luk Smeyers (iNostix)

Het is een gezellige winterzondag als ik deze column schrijf. Op zondag neem ik meestal wat tijd om interessante artikels te lezen die tijdens de voorbije week in mijn leeslijst zijn blijven steken.

Een pittig artikel van HR-goeroe Laurie Ruettimann op de controversiële HR-website ‘Fistful of Talent’ trok daarbij mijn bijzondere aandacht. In het scherp geformuleerde artikel ‘Meet Your Robot Overlord’ roept ze op tot meer duidelijkheid en richtlijnen bij het gebruik van HR-data in de nieuwe wereld van de ‘big data’. Ze schetst een beeld van de HR-robot van de toekomst die op een Roomba lijkt (de selfservice-stofzuiger): je duwt op de knop en de HR-robot doet de rest van het werk. Een toch wel bijzondere metafoor, niet?

Meer duidelijkheid gewenst

In haar oproep om tot meer duidelijkheid te komen met betrekking tot het gebruik van werknemers-data in het nieuwe vakgebied van de predictieve HR-analytics, geef ik haar evenwel groot gelijk. Waar zijn inderdaad de SHRM, de CIPD, de Nederlandse NVP en de Belgische HR-verenigingen met hun standpunten dienaangaande? Willen de bestuurders van deze belangenorganisaties hun borst eens even nat maken en de brede HR-community helpen met deze aartsmoeilijke problematiek?

Tot nu toe zijn ze allemaal flink diep in hun loopgraven blijven zitten, hoogstens enkele seminaries en conferenties werden georganiseerd (met dank aan HR Square). Nochtans krijg ik wekelijks vragen over de zakelijke, wettelijke en ethische kwesties bij het gebruik van werknemers-data.

Niets nieuws onder de zon?

Ik hanteer daarbij het principe dat de data die we vandaag uitgebreid gebruiken in de HR-rapportering, morgen ‘gewoon’ verder gebruikt kunnen worden met behulp van andere analyse-methodieken. Tot daar niets nieuws onder de zon. In principe dienen dergelijke analyses ter verbetering van de besluitvorming. Punt.

We moeten ook niet te spastisch reageren. De premies van onze leningen en verzekeringen zijn al jaren gebaseerd op onze profielen zonder enige vorm van inspraak of inzicht in de gebruikte modellen. En al vele jaren lang krijg ik interessante aanbiedingen van mijn favoriete supermarkt op basis van mijn aankopen. Zolang het bij aanbevelingen blijft, heb ik hiermee geen probleem, tot nader order.

Transparant worden?

Moeilijker wordt het wanneer we actiegerichte conclusies beginnen te trekken aan de hand van de uitkomsten van voorspellende analyses (wat uiteraard de bedoeling is) en hiermee bedrijfsoptimalisaties gaan doorvoeren. Hoe transparant moeten we dan worden? Hoe zit het dan met de werknemersafvaardiging of ondernemingsraad? Moeten we dan onze wiskundige modellen uit de doeken doen? Moeten we toestemming vragen om data van assessment centers te koppelen met prestatiedata?

“This stuff scares me”, schrijft Ruettimann. Prompt benadrukt ze de noodzaak voor heldere regels en richtlijnen om misbruik tegen te gaan en het HR-vakgebied te beschermen. Ik werk er graag aan mee. De Roomba komt er hier niet in, tenzij om te stofzuigen.

Luk Smeyers is HR-analytics expert en CEO van iNostix. www.inostix.com

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen