< Terug naar overzicht

Acerta: Hoe overbrugt de Belgische werknemer zijn woon-werkafstand?

Partnernieuws

Belgen werken gemiddeld op 19 km van waar ze wonen. Die afstand blijft jaar na jaar nagenoeg onveranderd, zo blijkt uit de vierde jaarlijkse Acerta-Mobiliteitsbarometer.

Maar hoe de Belgische werknemer die woon-werkafstand overbrugt, daar zit wel verandering in. En die verandering is op zijn minst creatief te noemen. Voor de verplaatsing tussen het werk en thuis gaan we met z’n allen steeds vaker voor een mix van vervoersmiddelen. En de combinatie die het meest ge(s)maakt wordt, is die van de auto en de fiets. De populariteit van de fiets zet zich overigens gestaag verder met alweer een groter aandeel fietsende werknemers in 2018.

Wij zetten de belangrijkste conclusies van de Mobiliteitsbarometer op een rijtje (lees verder onder beeld).

De stagnering van het aantal bedrijfswagens

Woon-werkverkeer valt natuurlijk niet los te koppelen van de bedrijfswagen. In 2017 reed 19,5% van de bedienden met de bedrijfswagen naar het werk. In 2018 bleef dat aandeel nagenoeg ongewijzigd. Dat op zich lijkt geen nieuws, ware het niet dat er de vorige jaren steeds een duidelijke toename was van het aantal bedrijfswagens. De stagnering van het aantal bedrijfswagens is dus weldegelijk opmerkelijk te noemen.
Een mogelijke verklaring hiervoor is dat de werknemer de bedrijfswagen niet langer als hét ultieme lokaas beschouwt. Belangrijker voor de werknemer is om zelf invulling te kunnen geven aan (een deel van) zijn verloning. En dit in functie van zijn specifieke behoefte of levensfase.

Mobiliteitsmix op maat

Met 65% van de werknemers die dagelijks met de wagen naar het werk rijdt, kunnen we voorlopig nog niet zeggen dat de auto naar de garage verbannen is. Toch moet Koning Auto zijn troon almaar vaker met andere vervoersmiddelen delen. Werknemers kiezen steeds bewuster hoe ze zich naar het werk verplaatsen. En daarbij gaan ze best creatief te werk. Afhankelijk van hun behoeften, combineren ze verschillende vervoersmiddelen tot de perfecte match. De combinatie die het vaakst gemaakt wordt, is die van auto en (elektrische) fiets. Ruim 11% van de Belgische werknemers overbrugt zo zijn woon-werkafstand.

De populariteit van de fiets

De opmars van de fiets begon al in 2011 en zette zich sindsdien gestaag verder. In 2018 sprong 26,37% van de werknemers regelmatig in het zadel, een toename van 8,9% tegenover het jaar ervoor. En voor 14,12% van de werknemers geldt zelfs ‘de fiets of niets’. Zij hebben het gehad met ellenlange files en uren aanschuiven. Die trend is overigens niet leeftijdsgebonden. Alle leeftijden fietsen, ook de 63-plussers, al zal de opmars van de elektrische fiets daar wel voor iets tussen zitten.

Wacht dus niet langer om hier als werkgever op te anticiperen. Implementeer een fietsbeleid waarmee je je medewerkers de optie biedt om bestaande loonelementen in te ruilen voor een fiets.

De belangrijkste aandachtspunten rond fietsleasing lees je hier.

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen