< Terug naar overzicht

Zwoele minaars, kille leiders

Zuid-Europa is een aantrekkelijke vakantiebestemming, maar is minder aantrekkelijk om er te werken. Noord-Europa beschikt over een positiever werkklimaat. De democratische leiderschapsstijl is er ook vaker terug te vinden. Mediterrane managers hebben vaker een dwingende stijl van leidinggeven.

Dat blijkt onderzoek van het organisatieadviesbureau Hay Group naar leiderschapsstijlen en werkklimaat. Er namen 71.996 werknemers aan deel die 14.416 managers bij 375 grote Europese bedrijven beoordeelden.

Werkklimaat


Het mag dan warmer zijn in de landen rond de Middellandse Zee, het werkklimaat in die landen is er juist veel killer. Volgens het onderzoek genereert meer dan tweederde (68 procent) van de Italiaanse managers een demotiverend of op zijn best neutraal werkklimaat voor hun medewerkers. Dit is het slechtste cijfer van Europa, maar ze worden op de voet gevolgd door Franse en Spaanse managers: 64 procent van hen slaagt er ook niet in voor een positief werkklimaat te zorgen.

In het noorden zijn de temperaturen buiten gemiddeld een stuk lager. De bedrijfsomgeving is er echter aanzienlijk warmer. Rusland en Oekraïne staan bovenaan: meer dan de helft van de managers (55 procent) daar genereert een werkklimaat waar hun medewerkers energie van krijgen en goed in presteren. Direct daarna komen Scandinavische leidinggevenden (52 procent) en managers in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk (elk 49 procent).

Leiderschapsstijlen


Het is dan ook niet verbazend dat bij het merendeel van de bedrijven in het mediterrane gebied een autoritaire, dwingende leiderschapsstijl terug te vinden is. Van medewerkers wordt verwacht dat ze onmiddellijk en zonder discussie doen wat hen wordt opgedragen.

Vijfenzeventig procent van de managers in het noordoost-mediterrane gebied (Turkije, Griekenland en Israël) blijkt een dwingende leiderschapsstijl te hanteren, net als de meerderheid van de Italiaanse (72 procent), Portugese (69 procent) en Spaanse (68 procent) managers. Ook een aanzienlijk deel (61 procent) van de Franse leidinggevenden benadert het leidinggeven op een dwingende manier.

Noord-Europese medewerkers daarentegen worden door hun managers juist aangemoedigd onderling de discussie aan te gaan, naar consensus te streven en zelf nieuwe ideeën voort te brengen.

De Benelux landen lopen hierin voorop, waar bijna twee derde (61 procent) van de managers een democratische leiderschapsstijl hanteert. Eenzelfde benadering wordt ook gevolgd door meer dan de helft (55 procent) van de Scandinavische managers en de helft (50 procent) van de Duitse, Zwitserse en Oostenrijkse leidinggevenden.

Ook op de Britse eilanden lijkt het werkklimaat aanzienlijk minder turbulent dan het weer buitenshuis. Hier hanteert ruim de helft (53 procent) van de managers zich op een relatiegerichte leiderschapsstijl, die zorgt voor harmonie en onderlinge verbondenheid.

“Verschillen in leiderschapsstijl zijn verantwoordelijk voor 70 procent van de verschillen in werkklimaat. Natuurlijk is het lastig voor senior managers te begrijpen hoe hun medewerkers het werkklimaat ervaren. Maar ze moeten wel onder ogen zien hoe belangrijk hun eigen rol is bij het genereren van een goede werksfeer. Uiteindelijk geldt: hoe positiever het werkklimaat, hoe beter de prestaties van werknemers”, zo besluiten de onderzoekers.

Bron: Hay Group

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen