< Terug naar overzicht

Ziekteverzuim stijgt door crisis

Eén op de vijf Limburgse bedrijven ziet het ziekteverzuim in de huidige economische malaise toenemen. De gemiddelde kostprijs bedraagt 1190 euro per werknemer en per jaar, blijkt uit een onderzoek van Medilim en VKW-Limburg.

De Limburgse werkgeversorganisatie VKW-Limburg en het controlebureau op arbeidsverzuim Medilim hebben ruim 300 bedrijven in Limburg bevraagd om zicht te krijgen op de kostprijs van arbeidsverzuim én de efficiëntie van het verzuimbeleid. “Want een goed beheerd verzuimbeleid kan leiden tot een flinke vermindering van de afwezigheid door ziekte, en dus ook van de kosten daarvan”, zeggen directeur Koen Hendrix en voorzitter Geert Motmans van Medilim.

Invloed crisis


De huidige conjunctuur blijkt een belangrijke invloed te hebben op het ziekteverzuim. Zo merkt 19 procent van de bedrijven momenteel een stijging van het ziekteverzuim, vooral bij grotere bedrijven. 73 procent ziet geen verschil en 7 procent merkt een daling.

Kostprijs


Gemiddeld ramen de bedrijven de jaarlijkse verzuimkosten per werknemer en per jaar op 1190 euro. Bij bedrijven die een gericht verzuimbeleid voeren, daalt die kostprijs tot 1007 euro. Bedrijven zonder zo’n beleid staan voor een kostprijs van 1517 euro.

Andere vaststellingen:
 • 40 procent ziet een stijging van het ziekteverzuim de afgelopen drie jaar. 13 procent kende een daling.

 • 66 procent gaat akkoord met de stelling dat de jongere generatie zich ‘makkelijker’ ziek meldt dan de oudere.

 • 84 procent ziet eerder de thuissituatie dan de werksituatie als belangrijkste oorzaak voor ziektemelding.


 • Bron: Het Belang van Limburg

  Geef als eerste een reactie

  Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
  < Terug naar overzicht

  U zoekt, u vindt !

  HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

  Word nu lid !
  Geniet van de voordelen