< Terug naar overzicht

Ziekteverzuim: stijging door griep of daling door crisis?

De sterke stijging van het korte verzuim in januari en de stabilisatie in februari is in de eerste plaats te verklaren door de griepepidemie. Maar ook de crisis speelt mee: werknemers verzuimen nu minder dan gewoonlijk uit schrik voor ontslag of omdat hun ‘verzuimbehoefte’ daalde door arbeidsduurvermindering.

Onderzoek door Securex bij 22.692 werkgevers en 199.273 werknemers uit de privésector stelt tijdens de maand januari van 2009 een significante stijging van het kort frequente verzuim vast in vergelijking met januari 2008. Nog nooit waren er zoveel werknemers afwezig tijdens de eerste maand van het jaar. Het kort frequente verzuim steeg in de maand januari zelfs met 47 procent in ondernemingen met 500 tot 999 werknemers.
Opvallend is de plotse ommekeer in het tweede trimester, namelijk een daling van het kort frequente verzuim. Het totaal ziekteverzuimpercentage daarentegen bereikt in het tweede trimester het hoogste niveau ooit.

Extreme stijging in januari


In vergelijking met hetzelfde trimester in 2008, toont het eerste trimester van dit jaar een stijging aan van het percentage kort verzuim van 2,6 procent naar 2,71 procent. Het totaal ziekteverzuimpercentage ging omhoog van 5,67 procent naar 5,85 procent, en de gemiddelde frequentie per werknemer steeg van 0,35 naar 0,36.
De stijging van het percentage kort verzuim is enkel te wijten aan een extreem sterke stijging met ruim 15 procent tijdens de maand januari. Tijdens de maanden februari en maart stagneerde en daalde het percentage kort verzuim in vergelijking met dezelfde maanden in 2008.

Daling tijdens tweede trimester


Ten opzichte van het tweede trimester in 2008, stelt Securex een opvallende daling vast van het percentage kort verzuim van 2,16 procent naar 2 procent. Het totaal ziekteverzuimpercentage blijft stabiel (5,3 procent in 2008 en 5,31 procent in 2009), en de gemiddelde frequentie per werknemer vermindert van 0,27 keer naar 0,25 keer.

Rol economische crisis


De sterke stijging van het korte verzuim in januari 2009 en de stabilisatie in februari 2009 is waarschijnlijk in de eerste plaats te verklaren door de griepepidemie. Waar de griepepidemie in 2008 eerder gelijkmatig was verdeeld over januari en februari, vond de piek in 2009 duidelijk in januari plaats.
Misschien verzuimden werknemers tijdens de maand januari daarnaast ook nog meer dan gewoonlijk uit onvrede met de gevolgen van de crisis (bijvoorbeeld geen loonsverhoging eind 2008)?
Wat het tweede trimester betreft, is het mogelijk dat een belangrijk aantal werknemers minder verzuimden dan gewoonlijk, enerzijds uit schrik voor ontslag of anderzijds door de invoering van onbetaald verlof, tijdskrediet of technische werkloosheid waardoor de 'behoefte' om te verzuimen daalt.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen