< Terug naar overzicht

Zestigplusser opvallend goed inzetbaar

De inzetbaarheid van oudere werknemers is hoger dan men zou verwachten. Bijna driekwart van de medewerkers boven de 60 jaar blijkt een goed tot uitstekend werkvermogen te hebben.

Dat blijkt uit de Performer Bedrijfsgezondheidsmonitor van Arbo Unie, Nederlands grootste arbodienst, waaraan meer dan 12.000 medewerkers uit de gezondheidszorg, onderwijs, overheid en zakelijke dienstverlening hebben meegewerkt. Met de monitor meet Arbo Unie de inzetbaarheid van medewerkers. Uitgangspunt is de workability-index (WAI), die een verwachting geeft voor uitval en arbeidsongeschiktheid.

Uit de resultaten blijkt dat de inzetbaarheid van oudere werknemers hoger is dan men zou verwachten: 73 procent van de medewerkers boven de 60 jaar blijkt een goed tot uitstekend werkvermogen te hebben.
Verdeeld over de verschillende branches blijken medewerkers in de zorg een relatief minder werkvermogen (81 procent uitstekend of goed) te hebben in vergelijking met andere branches. Medewerkers in de zakelijke dienstverlening hebben relatief het beste werkvermogen (89 procent uitstekend of goed).

De volledige resultaten:

[ONDERLIJND]_______________Werkvermogen_______
Leeftijd___ Uitstekend_Goed_Matig_Minder[/ONDERLIJND]
20-29............52%........... 39%.......6%..........2%
30-39............47%............43%.......8%..........2%
40-49............44%............44%......10%.........2%
50-59............35%............48%......14%.........3%
60+................25%............48%......21%.........5%


Deze resultaten tonen aan dat het oprekken van de pensioenleeftijd, zoals Nederland onlangs deed, in het algemeen geen onoverkomelijke hindernissen oplevert. Wel zijn en blijven er grote verschillen tussen individuen, hetgeen pleit voor een variabele pensioendatum.
Arbo Unie adviseert daarom nadrukkelijk dat bedrijven meer gaan investeren in duurzame inzetbaarheid: het vermogen van werknemers om productief en belonend werk te verwerven. Het investeren in duurzame inzetbaarheid kan voorkomen dat vooral medewerkers met fysiek zware beroepen onevenredig gedupeerd zullen worden door het besluit om de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen