< Terug naar overzicht

Zes procent werkt in het zwart

Zes procent van de Belgen geeft toe het voorbije jaar deeltijds of voltijds zwartwerk te hebben verricht. Toch beweert meer dan de helft iemand te kennen die niet-aangegeven klussen verricht.

Zes procent van de Belgen geeft toe het voorbije jaar deeltijds of voltijds zwartwerk te hebben verricht. In de hele Europese Unie zou vijf procent van de burgers zich schuldig maken aan niet-aangegeven werk. Dat blijkt uit een speciale Eurobarometer opiniepeiling van de Europese Commissie. Deze werd afgenomen in de lente van 2007 in opdracht van het Directoraat-Generaal (DG) Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Gelijke Kansen en gecoördineerd door het DG Communicatie. De auteurs van de studie benadrukken wel dat de resultaten met de nodige voorzichtigheid geïnterpreteerd moeten worden, gezien weinig respondenten aangegeven hebben in het zwart te werken en het feit dat het over gevoelige materie gaat.

Hoewel slechts 6% van de ongeveer duizend ondervraagde Belgen zelf in het zwart zou werken, beweert meer dan de helft (56%) iemand te kennen die niet-aangegeven klussen verricht. In de hele Europese Unie is dit maar 38%.

Er is een grote verscheidenheid tussen de lidstaten onderling. Zo beweert maar 1% van de Cyprioten dat ze het afgelopen jaar in het zwart gewerkt hebben, tegenover 18% bij de Denen en 13% bij de Nederlanders. In het Verenigd Koninkrijk kent één op de vier iemand die in het zwart bijklust, in Nederland loopt dit op tot twee op de drie ondervraagden.

In de opiniepeiling polste men ook naar het risico dat zwartwerkers denken te lopen. Blijkbaar is ruim de helft van de Europeanen en twee derde van de Belgen ervan overtuigd dat de pakkans klein is. Ook hier zijn verschillen tussen de lidstaten onderling. Naast Belgen zijn ook Grieken, Fransen, Luxemburgers, Nederlanders, Zweden, Finnen en de bewoners uit enkele nieuwe lidstaten ervan overtuigd dat de pakkans klein is. Bij de Denen denkt zelfs vier op de vijf dat de kans om gepakt te worden terwijl men in het zwart aan het werken is, zeer laag is.


(Bron: Studiedienst Vlaamse regering)

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen