< Terug naar overzicht

Zes op de tien scholieren klust bij

Zes op de tien Vlaamse scholieren tussen 14 en 18 jaar hebben een studentenjob. Ongeveer de helft van de jongeren doet een vakantiejob, ongeveer een derde klust bij tijdens het schooljaar.

Dat blijkt uit een studie van de Hogeschool-Universiteit Brussel bij 4018 scholieren uit de tweede en derde graad ASO, BSO en TSO in het schooljaar 2010-2011. Jongeren uit BSO doen het vaakst studentenjobs, die in ASO het minst. Leerlingen met betere studieresultaten klussen ook meer bij. BSO-leerlingen werken vaker en intensiever in jobs die aansluiten bij hun studie.

Evenveel jongens als meisjes hebben een studentenjob. Wel hebben jongens vaker een vakantiejob, terwijl meisjes vaker werken tijdens het schooljaar, dikwijls ook in onregelmatige baantjes. De belangrijkste sectoren waarin jongeren werken zijn horeca, detailhandel en huishoudelijk werk. Jongens voeren meer verschillende soorten jobs uit dan meisjes.

Opvallend is dat adolescenten van Turkse en Marokkaanse afkomst minder bijbaantjes hebben. Die jobs zijn ook dikwijls van een lager niveau.

Ook jongeren met minder goede studieresultaten doen minder studentenjobs en komen vaker terecht in jobs van een lager niveau.

Daarnaast valt op dat jongeren vaak jobs uitoefenen in de lijn van de functie van hun ouders. Dat heeft mogelijk ook tot gevolg dat jongeren in dezelfde sociale klasse als hun ouders blijven.

Bron: Klasse

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen