< Terug naar overzicht

Zelfs hoger opgeleide allochtonen ondervinden moeilijkheden om werk te vinden in België

De kloof tussen allochtonen en autochtonen op de arbeidsmarkt is en blijft groot. De werkloosheidsgraad lag in 2010 in Vlaanderen bij personen met niet-EU-nationaliteit (24,7 procent) maar liefst vijfmaal hoger dan bij personen met Belgische nationaliteit (4,7 procent). Zelfs voor hoger opgeleide allochtonen blijft het verschil met Belgen opvallend.

Dat blijkt uit een nieuw rapport van de VDAB. De werkzaamheidsgraad van niet-genaturaliseerde allochtonen in Vlaanderen in 2010 bedraagt 44,4 procent. Voor genaturaliseerde allochtonen is dat 58,6 procent, voor autochtonen 73,5 procent. Wallonië (32,8 procent) en Brussel (40,8 procent) presteren hier nog slechter. Hiermee is de nationaliteitskloof in België, het verschil in werkzaamheid tussen autochtonen en allochtonen, bij de hoogste in Europa.

Bijna een kwart (24,9 procent) van de Vlaamse werkzoekenden was in 2011 allochtoon. Zelfs hoger opgeleide allochtonen ondervinden moeilijkheden om werk te vinden en zijn veel minder aan de slag dan autochtone hoogopgeleiden.

Begin 2012 was bijna één op de acht Belgische inwoners allochtoon: afkomstig van buiten de EU. In de cijfers van de VDAB wordt geen rekening gehouden met allochtonen van de tweede of derde generatie. Hierdoor wordt het werkelijke aantal allochtone werkzoekenden nog onderschat.

Bron: VDAB/De Morgen

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen