< Terug naar overzicht

Zelfs een vrouwelijke manager went

De meeste werknemers zien het liefst een man aan het roer van hun afdeling. Een stoere vent die resultaten haalt en risico’s durft te nemen, in plaats van een vrouw die bescheiden en gevoelig haar team aanstuurt.

Onderzoek toont echter ook aan op welke eenvoudige manier deze stereotype denkbeelden kunnen doorbroken worden: meer vrouwelijke managers aannemen. Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van Groningen, Utrecht en Tilburg in het Journal of Business and Psychology. Zij ondervroegen 3229 werknemers van verschillende organisaties.

Uit het onderzoek bleek dat over werknemers over het algemeen de voorkeur geven aan een man, behalve wanneer zij zelf ervaring hebben met een vrouw aan het roer. Werknemers met een vrouwelijke leidinggevenden, en degenen die in een bedrijf werken met veel vrouwelijke managers, waarderen de vrouwelijke eigenschappen meer. Zij geven vaker de voorkeur aan een vrouw, of aan een man die de zogenaamde vrouwelijke eigenschappen heeft.

De onderzoekers concluderen dat bedrijven die de vooroordelen tegen vrouwelijke leidinggevenden willen doorbreken, moeten erkennen dat die stereotypen bestaan en deze vervangen door een nieuw beeld, namelijk dat van een manager die zowel mannelijke als vrouwelijke karaktereigenschappen heeft. Zo botst het beeld van een ‘goede vrouw’ minder met dat van een ‘goede manager’.

Bron: PW Intermediair

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen