< Terug naar overzicht

Zelf werktijd indelen maakt gezonder

Mensen die zelf hun werktijden kunnen indelen, zijn over het algemeen gezonder, zowel mentaal als fysiek. Dat komt hun gezinsleven en zeker ook hun werk ten goede.

Werknemers worden fysiek en mentaal gezonder als ze zelf hun werktijden kunnen indelen. Dat komt ook het gezinsleven ten goede. Hun stresspeil zakt en ze vinden meer rust, omdat ze werk en privéleven beter op elkaar kunnen afstemmen.
Tot die conclusie kwamen onderzoekers van het Wolfson Research Institute (Durman University). Ze gingen niet over één nacht ijs: ze hadden er tien onderzoeken voor over, waarbij zowat 16.000 respondenten bestudeerd werden.
Zelfs de bloeddruk, de geestelijke gezondheid en de slaappatronen van de mensen met keuze in hun werktijden zijn aanzienlijk beter.

Vaste werkuren = ongezond


Eén van de onderzoeken vond plaats bij een politiedienst. De ene helft van het team kreeg flexibele uren, de andere helft werkte volgens het oude vaste schema, waarvan niet afgeweken kon worden. Na afloop van het experiment bleek de groep die de eigen uren mocht bepalen er mentaal heel wat beter voor te staan dan de collega’s.
Toch een belangrijke opmerking: het flexibele rooster an sich had niet zo’n positief effect, wel zorgden de vaste werkuren voor een negatieve uitwerking op de gezondheid.

Flexibiliteit zorgt voor ‘ander leven’


Bij de bestudeerde flexibele werktijden vinden we het inplannen van werkuren rond schoolroosters van kinderen, thuiswerk, een gedeelde baan of het gelijkmatig verspreiden van werktijden over een jaar.
Family Friendly Working stelde vorige maand al vast dat een derde van de jonge ouders die gestopt is met werken, dat doet uit gebrek aan een flexibel werkrooster. Hadden ze de nodige flexibiliteit gekregen, was alles anders gelopen…

Bron: HR Praktijk

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen