< Terug naar overzicht

Wie controleert uitgaven met bedrijfskredietkaart?

Bijna een op de vijf Belgische bedrijven heeft geen idee van het bestedingsgedrag bij het gebruik van bedrijfskredietkaarten. Bedrijven die geen bedrijfskredietkaart hanteren, doen dit net omdat ze misbruik vrezen.

BCC Corporate, een uitgever van kredietkaarten voor ondernemingen, liet een marktstudie uitvoeren over het gebruik van professionele kredietkaarten bij Belgische bedrijven. Zo’n 300 financieel verantwoordelijken werden bevraagd.

Geen idee van bestedingsbedrag


Achttien procent van de bedrijven heeft niet het minste idee van het bestedingsbedrag van de bedrijfskaarten in hun bedrijf.
Het totale jaarlijkse bestedingsbedrag van kredietkaarten varieert van bedrijf tot bedrijf. De helft van de ondervraagde bedrijven geeft aan dat het jaarlijkse bestedingsbedrag onder de 50.000 euro blijft. Bij een derde van de bedrijven schommelt het bedrag tussen 50.000 euro en 500.000 euro.

Redenen


De bedrijven die al bedrijfskredietkaarten introduceerden of dit in de nabije toekomst van plan zijn te doen, halen in het onderzoek enkele redenen aan om kredietkaarten te gebruiken:
 • Een universeel betaalmiddel in het buitenland is erg handig voor werknemers die regelmatig de grenzen overschrijden.

 • Werknemers met een bedrijfskredietkaart hoeven geen geld voor te schieten.

 • De kaart vereenvoudigt het leven van het financieel departement. Kaarten worden vaak vergezeld van uitgavenstaten die het beheer en de controle van de kaarten overzichtelijk maken. Door de economische terugval voorspellen de bedrijven dat het argument kostenefficiëntie in 2009 aan belang zal winnen.


 • Vrees voor misbruik


  De marktstudie haalt verder enkele redenen aan waarom organisaties vandaag nog geen bedrijfskredietkaarten gebruiken. De bedrijven zijn niet overtuigd van de toegevoegde waarde van de kaarten (35 procent) of de financieel verantwoordelijken moeten het moederbedrijf overtuigen van de toegevoegde waarde (10 procent). Bijna één op de vijf (18 procent) van de bevraagde bedrijven gebruikt geen bedrijfskredietkaart uit vrees voor misbruik van de kaart.

  Kaart voor kaderleden


  Het onderzoek suggereert dat 85 procent van de directieleden kan rekenen op een kredietkaart ‘van het werk’. Bijna de helft (48 procent) van de hogere kaderleden en 34 procent van het middenkader heeft een bedrijfskredietkaart.
  Verder blijkt uit de studie dat de kaarthouder gemiddeld 29 procent van de uitgavenstaten zelf betaalt, maar vooraf de uitgaven bij het bedrijf recupereert. Het middenkader betaalt 38 procent van de uitgaven ‘uit eigen zak’. Het gaat hier echter niet om een voorschot. Het bedrijf betaalt de gemaakte kosten van de kaarthouder terug alvorens deze van de rekening van de kaarthouder gaan.

  Lees meer over

  Geef als eerste een reactie

  Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
  < Terug naar overzicht

  U zoekt, u vindt !

  HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

  Word nu lid !
  Geniet van de voordelen